Bekijk het origineel

IRA geeft geen gehoor aan oproep tot bestand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

IRA geeft geen gehoor aan oproep tot bestand

Major: Het lijkt wel op een lugubere grap

3 minuten leestijd

LONDEN (AFP/RTR/DPA) - Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) geeft voorlopig geen gehoor aan de oproep van Londen en Dublin tot een nieuw bestand. „De IRA is bereid zijn verantwoordelijkheden te nemen, maar dat moeten de anderen ook doen”, zei de Noord-Ierse terreurorganisatie die vecht voor hereniging van Noord-Ierland met Ierland gisteravond in een communiqué.

De Britse premier, John Major, heeft zich gisteravond zichtbaar geïrriteerd uitgelaten over de reactie van de IRA op de jongste vredesvoorstellen voor Noord-Ierland. Major sprak op de BBC-televisie over een pathetisch antwoord: „Het lijkt op een lugubere grap”.

De reactie kwam een dag nadat de IRA-leiding met Sinn-Fein-leider Adams had gesproken over het jongste aanbod van Londen en Dublin om op 10 juni vredesonderhandelingen voor Noord-Ierland te openen. Als voorwaarde voor deelnemmg van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, stellen beide hoofdsteden dat de IRA weer een bestand in acht neemt.

Ontwapenen

De organisatie verbrak drie weken geleden een achttien maanden oud bestand met een bomaaanslag in Londen. Zij verweet de Britse regering tot dan toe nog geen onderhandelingen te hebben uitgeschreven waaraan alle partijen in het Noord-Ierse conflict kunnen deelnemen. Londen wilde tot dan toe alleen instemmen met deelneming van Sinn Fein als de IRA zich zou ontwapenen.

Sinn-Fein-leider Adams had eerder gisteren al gezegd geen snel herstel van het bestand te verwachten. De guerrillastrijders vertrouwen de Britse regering voor geen cent en Sinn Fein zelf wil dat Londen en Dublin eerst hun verbod opheffen op het contact op ministerieel niveau met Sinn Fein, zei Adams voor de Ierse radio. Hij sprak woensdag met de IRA-leiding, een dag na het aanbod van Londen en Dublin tot heropening van het vredesoverleg.

London en Dublin zetten het ministerieel contact met Sinn Fein stop na de bomaanslag in Londen.

Volgens Adams „zeiden de IRAvertegenwoordigers dat zij sceptisch en wantrouwend zijn door de wijze waarop de Britse regering het bestand heeft misbruikt”. De beweging verbrak het bestand omdat Londen maar niet met een plan kwam voor vredesoverleg waaraan alle partijen mochten deelnemen.

Concessie

Bij het gesprek van Adams met de IRA-leiders was ook de voorman van de Noord-Ierse katholieke nationalisten, John Hume, aanwezig. „De IRA deed ons geen enkele toezegging voor hervatting van het bestand”, zei Hume. Maar hij en Adams zeiden eerder in een verklaring over het gesprek „dat de IRA wel erkent dat een regeling die via onderhandelingen tot stand komt, een goede zaak is”.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Mayhew, en de Ierse minister van buitenlandse zaken, Spring, ontkenden gisteren dat Londen en Dublin alleen onder druk van de recente IRAaanslagen overeenstemming over een datum (10 juni) voor de vredesonderhandelingen hebben bereikt. De besprekingen tussen beide landen waren al bijna afgerond toen de IRA op 9 februari het bestand beëindigde, zeiden zij eensgezind.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

IRA geeft geen gehoor aan oproep tot bestand

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken