Bekijk het origineel

Wurgslang jaagt in kas op muizen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wurgslang jaagt in kas op muizen

2 minuten leestijd

DE KWAKEL (ANP) - Biologische bestrijding van de ziekten en plagen is in de tuinbouw niets bijzonders meer, maar sommige telers gaan wel heel ver. H. Jongkind heeft op zijn bloemenbedrijf twee Amerikaanse korenslangen rondkruipen om vraatzuchtige muizen in toom te houden.

„Ik ben zeer tevreden met mijn nieuwe medewerkers", aldus Jongkind die tropische Heliconia-bloemen kweekt. De wurgslangen zijn ongeveer 1,30 meter lang en kruipen vrij rond tussen de planten. De NoordHollandse kweker verwacht niet dat zijn personeel nog doorgroeit.

De teler is niet bang dat de dieren, die in een Europees terrarium zijn geboren, ontsnappen. „De kas zit potdicht, en als ze al de deur doorglippen komen ze er snel genoeg achter dat het buiten veel te koud is. Zolang ze in de tuin voldoende voedsel vinden hebben ze ook helemaal geen aandrang om weg te trekken".

Volgens Jongkind zijn de dieren niet gevaarlijk; behalve natuurlijk voor de muizen die ze geacht worden te vangen. En dat doen ze met verve. „Ik heb de slangen sinds november in dienst en het effect is direct zichtbaar. De vreetschade door de muizen is flink verminderd".

Eens per maand zoekt Jongkind de slangen op -„dat kost me uren"- om ze te wegen. Op basis daarvan bekijkt de teler of de slangen nog in conditie zijn.

Het gebruik van exotische dieren is voor Jongkind niet nieuw. De teler, die geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt in zijn bloementeelt, heeft al drie jaar zo’n veertig Amerikaanse hagedissen rondlopen om de spinnen te bestrijden. Dat is weer nodig omdat de spinnen zich te goed doen aan de sluipwespen in de kas van de teler. Die sluipwespen heeft Jongkind juist weer uitgezet om kleinere insectjes in zijn bloemen te bestrijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Wurgslang jaagt in kas op muizen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken