Bekijk het origineel

Het begon op 6 april 1994 in Afula

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Het begon op 6 april 1994 in Afula

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - Sinds de ondertekening van het autononiieakkoord tussen de PLO en Israël in september 1993 hebben militante Palestijnse organisaties met bloedige aanslagen in Israël geprobeerd het vredesproces te stoppen.

Harnas en Islamitische Jihad willen de verzoening tussen Israël en de Palestijnen dwarsbomen en de gewapende strijd tegen de joodse staat voortzetten. Na aanslagen in de Palestijnse gebieden werden steeds vaker Israël en Israëliërs in de autonome Palestijnse gebieden het doelwit van (zelfmoord)aanslagen. Hier volgt een chronologie:

• 6 april 1994: Een lid van Hamasparkeert een met explosieven geladen auto in de Noord-Israëlische stad Afula. Bij de ontploffing komen negen mensen om het leven en vallen 45 gewonden.

• 13 april 1994: Een Palestijn brengt aan zijn lichaam bevestigde explosieven tot ontploffing in een forensenbus in de buurt van de stad Hadera. Zes mensen komen om het leven en 25 anderen raken gewond. Hamas eist de verantwoordelijkheid op.

• 19 oktober 1994: In het centrum van Tel Aviv worden 22 mensen gedood en raken 48 anderen gewond door een zelfmoordactie van een Hamas-lid in een bus.

• 12 november 1994: In de Gazastrook rijdt een terrorist met een lading explosieven op een fiets in op een groep Israëlische soldaten. Drie soldaten komen om het leven. Islamitische Jihad zegt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag.

• 25 december 1994: Bij eenaanslag door Hamas op een bus in Jeruzalem raken twaalf mensen gewond.

• 22 januari 1995: Twee Palestijnenblazen zichzelf op op een kruispunt in Beit Lid, waarbij 21 mensen worden gedood. Ook hier eist Islamitische Jihad de verantwoordelijkheid op.

• 9 april 1995: Bij zelfmoordaanslagen bij twee joodse nederzettingen in de Gazastrook sneuvelen zeven Israëlische soldaten en een Amerikaanse student. Zowel Hamas als Islamitische Jihad zeggen verantwoordelijk te zijn.

• 24 juli 1995: Een Hamas-lid pleegt een zelfmoordaanslag op een bus in Tel Aviv. Er vallen zes doden en 28 gewonden.

• 21 augustus 1995: Opnieuw eenzelfmoordaanslag door Hamas op een forensenbus in Jeruzalpm; vier Israëliërs en een Amerikaan komen om het leven. Er vallen meer dan honderd gewonden.

• 25 februari 1996: Bij een zelfmoordaanslag op een lijnbus in Jeruzalem worden 27 mensen gedood. Een uur later is er een explosie bij een verzamelplaats voor Israëlische soldaten in de kustplaats Askelon; hier vallen twee doden. In totaal raken die dag tachtig mensen gewond. Hamas zegt dat de aanslagen een vergelding zijn voor de dood yan de „bommendeskundige” Yahya Ayyash.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Het begon op 6 april 1994 in Afula

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken