Bekijk het origineel

Geen steun Kamer voor beleid Tommei

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen steun Kamer voor beleid Tommei

Meerderheid wil extra geld voor huursubsidie

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer verwijt staatssecretaris Tommel van volksiiuisvesting een veel te starre houding in de discussie over de tierziening van de individuele huursubsidie (ihs). De meeste fracties ergerden zich gisteren

Volgens de staatssecretaris pakken alle suggesties duurder uit dan het kabinetsvoorstel. Hij stelde dat er weinig financiële rek meer in zijn begroting zit en wees de voorstellen daarom beslist af.

Ondanks felle kritiek van met name VVD en CDA hield Tommel daarom vast aan zijn plan om huurders met een relatief klein eigen vermogen in de toekomst uit te sluiten van huursubsidie. Wel bleek Tommel bereid zijn voorgenomen korting op de vergoeding voor servicekosten aan te passen. Ook wilde hij het aangekondigde einde van huursubsidie voor niet-zelfstandige woonruimte (bijvoorbeeld studenten op kamers) terugdraaien voor enkele uitzonderingsgevallen.

De Kamer nam echter geen genoegen met deze toezeggingen. Zij eiste van Tommel dat zijn ambtenaren alle alternatieve voorstellen doorrekenen. Dan pas kan de Kamer beoordelen of deze voorstellen inderdaad duurder uitvallen dan die van het kabinet, aldus de fracties. Het gevolg was dat het debat is opgeschort tot na de behandeling van de zogeheten Armoedenota van het kabinet volgende week.

Voorstellen

De Kamer bleef grote bezwaren houden tegen het kabinetsvoorstel, bijvoorbeeld op het punt van de zogeheten kwaliteitskorting. Deze korting werkt als een soort eigen bijdrage voor huurders. Die loopt op naarmate mensen duurder wonen. PvdA-kamerlid Duivesteijn stelde voor de grens waarbij die eigen bijdrage begint, op te trekken naar een huur van 607 gulden. Tommel legt in zijn voorstel het startbedrag op 533 gulden.

Het CDA stelde voor de ihs-regeling zo te wijzigen dat kabinet en Kamer vooraf vaststellen welk deel van het inkomen aan huur mag worden besteed. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de jaarlijkse huurstijgingen, zoals nu, maar ook naar de loonontwikkeling. Kamerlid Biesheuvel gaat bij minimuminkomens uit van 15 procent. Naarmate het inkomen stijgt of de huur hoger wordt, neemt dit percentage toe. Volgens het CDA pakt zijn voorstel bij huren tot ongeveer 700 gulden voor de laagste inkomens gustiger uit dan de voorstellen van PvdA en kabinet. Het kost in het jaar 2000 715 miljoen gulden meer dan het plan van Tommel, aldus Biesheuvel.

Dekking

VVD’er Hofstra wees zowel het PvdA- als het CDA-voorstel af. Volgens hem hebben beide partijen geen financiële dekking voor hun plannen. Hij kon zich redelijk vinden in het voorstel van de staatssecretaris, met uitzondering van de aangekondigde aanscherping van de vermogensgrens (de grens waaronder mensen nog in aanmerking komen voor ihs). Net als het CDA wil hij die vermogensgrens voortaan leggen op 59.200 gulden, terwijl Tommel kiest voor 28.000 gulden voor alleenstaanden en 56.000 gulden voor gehuwden.

D66-woordvoerder Jeekel kon in grote lijnen leven met de voorstellen van zijn partijgenoot Tommel. Wel wil hij de huursubsidie meer toesnijden op de laagste inkomensgroepen, vooral in nieuwbouwwijken. De huren in deze wijken zijn met 700 tot 750 gulden vaak te hoog voor ouderen en alleenstaanden, aldus Jeekel. SGPwoordvoerder Van den Berg, die mede namens het GPV sprak, plaatste „forse kanttekeningen” bij de consequenties van Tommels plannen voor grote gezinnen. Van den Berg wil dat de hoogte van de kwaliteitskorting mede aan de hand van de grootte van huishoudens wordt vastgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Geen steun Kamer voor beleid Tommei

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken