Bekijk het origineel

Verdeeldheid in Kamer over individuele huursubsidie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verdeeldheid in Kamer over individuele huursubsidie

Fracties beraden zich op stappen tegen Tommel

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De fracties in de Tweede Kamer, van WD tot SP, bezinnen zich op de vraag lioe zij gezamenlijk staatssecretaris Tommei van volkshuisvesting (D66) kmmen dwingen meer te doen voor huurders die zijn aangewezen op huursubsidie. Het debat tussen Toitamel en de Kamer over de individuele huursubsidie (ihs) liep gisteren op een patstelling uit

Alle fracties zijn het erover eens dat het huurbeleid moet worden verzacht. Zij zijn alleen verdeeld over de vraag hoe dat moet gebeuren. Alle voorstellen die zij gisteren formuleerden, stuitten op het veto van Tommei. „De wensen van de Kamer vergen extra middelen uit de schatkist. Het kabinet heeft besloten dat dat niet kan". Alle partijen, uitgezonderd de VVD, willen de meerkosten van hun plannen, die per partij verschillen, uit de algemene middelen bekostigen.

Alleen VVD-woordvoerder Hofstra heeft een voorstel bedacht dat binnen de bestaande begroting kan worden gefinancieerd. Hij pleitte voor verruiming van de zogeheten vermogenstoets. Deze toets houdt in dat mensen met een vermogen van meer dan 28.000 gulden (alleenstaanden) of 56.000 (gehuwden) straks geen huursubsidie meer krijgen. Hofstra wil (evenals het CDA) die vermogensgrens optrekken tot 59.200 gulden voor iedereen. Huurders moeten dit eigen geld eerst 'opeten'.

De VVD wil deze aanpassing deels betalen doordat volgens Hofstra kan worden bespaard op de controle van deze toets. Ook dit plan wees de staatssecretaris echter af. Volgens Tommei is die financiële meevaller er pas over enkele jaren. Bovendien kost het VVD-plan met name alleenstaanden iets meer geld.

Van alle plannen kosten die van CDA en PvdA het meest. De christendemocraten willen de ihs-regeling zodanig wijzigen dat kabinet en Kamer vooraf vaststellen welk deel van het inkomen aan huur mag worden besteed. Daarbij kijkt het CDA niet alleen naar de jaarlijkse huurstijgingen, zoals nu, maar ook naar de loon ontwikkeling. Het CDA-plan kost in 20(K) 715 miljoen gulden meer dan het plan van Tommei.

De PvdA heeft een heel ander wijzigingsplan. Deze fractie wil de zogeheten kwaliteitskorting aanpakken. Deze korting werkt als een soort eigen bijdrage voor huurders. Die loopt op naarmate mensen duiu'der wonen. Woordvoerder Duivesteijn wil de grens waarbij die eigen bijdrage begint optrekken naar een huur van 607 gulden per maand. Tommei legt die grens op 533 gulden. Volgens de staatssecretaris lopen de meerkosten van het PvdA-plan op dit punt op tot 169 miljoen gulden in 2000.

Volgens de bewindsman zijn de plannen vaA CDA en PvdA alleen te betalen met extra geld van het kabinet. Die miljoenen zijn er gewoon niet, aldus Tommei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 april 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Verdeeldheid in Kamer over individuele huursubsidie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 april 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken