Bekijk het origineel

Eis van negen jaar en tbs tegen Martha U.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eis van negen jaar en tbs tegen Martha U.

Gevaar herhaling bejaardenmoord aanwezig

4 minuten leestijd

GRONINGEN - „Ik heb het uit pure menselijkheid gedaan", waren gisteren de laatste woorden van Martha U. bij de rechtbank in Groningen. Ze hoorde daar negen jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. De 43-jarige verpleegkundige stond terecht op beschuldiging van moord op zeker vier bewoners van verpleeghuis Vliethoven in DelMjl.

Officier van justitie mr. O. Brouwer schilderde Martlia U. af als de perfecte moordenares. De ongezonde behoefte aan macht over zieke mensen dreef haar tot het toedienen van de dodelijke insuline-injecties. „Wanneer er geen behandeling volgt, blijft zij een niet gedemonteerde tijdbom", aldus de officier.

De politie hield de vrouw vorig jaar september aan nadat een van de bewoners van Vliethoven op een verdachte manier was gestorven. Hij bleek de laatste in een rij van veel meer mensen die de jaren daarvóór in het verpleeghuis op de afdeling van Martha op duistere manieren om het leven kwamen. De verdachte bekende vrij snel negen patiënten „uit medelijden" te hebben doodgespoten.

Tijdens een vorige zitting van de zaak -7 december vorig jaar- vertelde Martha de rechtbank van de slachtoffers -mannen en vrouwen van 56 jaar tot ver over de tachtig- begrepen te hebben dat zij niet meer wilden leven. Bij patiënten die niet konden praten, „las" zij de doodswens in hun ogen. Ze zei puur „uit mededogen" te hebben gehandeld.

Weer doen

Volgens gedragskundigen van het justitiële Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht, die de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar noemden, is het gevaar op herhaling levensgroot aanwezig. „Als ik er nu voor stond, zou ik het weer doen", heeft Martha tegen de psychiaters gezegd. Het vak van ziekenverzorgende gaf Martha voortdurende de gelegenheid tot 'sturen', legde PBC-medewerker E. Amelink gisteren uit. „Dagelijks beschikken over leven en dood, wat is ultiemer dan dat als het gaat om macht?"

In het PBC-rapport wordt ook de religieuze achtergrond van Martha aangehaald. De naam van de verdachte wordt uit bijbels perspectief verklaard, namelijk Johannes 12 vers 2: "en Martha diende". De drang om te verzorgen, kan Martha overal opzoeken, aldus Amelink. „Op het moment dat iemand in haar omgeving ziek wordt, kan het opnieuw misgaan".

Hoewel de vrouw heeft toegegeven negen keer een dodelijke insulinespuit te hebben toegediend, legt Justitie haar vier zaken ten laste. Volgens mr. Brouwer is er duidelijk sprake van moord en niet van euthanasie. „Haar slachtoffers waren volstrekt weerloos en konden geen kant op. Zij wist uit de verhalen van een Zwitserse verpleegkundige dat insuline-injecties bij niet-diabeten een coma veroorzaken en uiteindelijk de dood tot gevolg hebben. De oorzaak van het overlijden, is vervolgens niet meer in het lichaam te achterhalen. Haar patiënten hadden echter geen pijn en waren redelijk gelukkig", aldus de officier.

Monster

De advocaten van de verdachte, de tweelingbroers H. en W. Anker, hekelden de eis van de officier. „Celstraf en tbs is een tweekoppig juridisch monster. Het is hinken op twee gedachten en geen keus kunnen maken". Anderhalf jaar en tbs zou meer dan genoeg zijn, aldus de advocaten. Zij noemden de medische bewijzen onvoldoende om Martha U. van moord te betichten. Bij twee van de vier patiënten ontbrak het bloedmonster, waren er geen 'prikgaatjes' in het lichaam en hadden de artsen een verklaring van natuurlijke dood afgegeven.

Uit onderzoeken van de Geneeskundige Inspectie kwamen onlangs allerlei onregelmatigheden bij Vliethoven aan het licht. Uit de rapporten van de inspectie bleek onder meer dat de verdachte op een van de zwaarste afdelingen binnen het tehuis vrijwel zonder begeleiding haar gang kon gaan. De advocaten gebruikten dit in hun verweer. „Er zit maar één verdachte in het beklaagdenbankje, maar het gaat om een collectief falen. Na het eerste feit moest zij verder met een bizar geheim. Eenzaamheid is het trefwoord voor deze periode".

De Groningse rechtbank doet op 2 mei uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Eis van negen jaar en tbs tegen Martha U.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken