Bekijk het origineel

„Aanleg haven bedreigt Slijk-Ewijk in bestaan”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Aanleg haven bedreigt Slijk-Ewijk in bestaan”

Comité markeert terrein met oranje ballonnen

2 minuten leestijd

VALBURG - Het dorp SBjk-Ewijk (gemeente Valburg) wordt in zijn voortbestaan bedreigd als het Waalhavenproject doorgaat Dat verklaarde Ido Borkent van het “Comité tot het behoud van een open Betuwe” zaterdag op een persbijeenkomst In het ontwerp-streekplan van de provincie Gelderland is een containerhaven van ongeveer 70 hectare pal ten oosten van Slijk-Ewijk opgenomen.

Het comité verzet zich fel tegen deze ontwikkeling. Vrijdag en zaterdag hebben ongeveer veertig vrijwiUigers het beoogde haventerrein met oranje ballonnen gemarkeerd, om op die manier de omvang van de toekomstige haven zichtbaar te maken. De ballonnen zijn nog de hele week te zien.

Borkent: „We hopen dat veel mensen komen kijken. Ze zullen zich dan verbaasd afvragen: Wordt die haven zó groot?”. Hij wees erop dat de haven de verbindingen met het naburige dorp Oosterhout afsnijdt. „2owel de dijk als de straatweg wordt onderbroken. De bewoners zijn voor hun dagelijkse behoeften juist op Oosterhout aangewezen. Zij moeten straks kilometers omrijden”.

De containerhaven bij Slijk-Ewijk maakt deel uit van ingrijpende plannen om bij Valburg een zogenoemd Multimodaal Transportcentmm (MTC) te realiseren. Dat houdt in dat terwille van de Rotterdamse haven bij Valburg een rangeerterrein wordt ingericht, waar containergoederen snel en voordelig kunnen worden bewerkt en gedistribueerd. In de Rotterdamse haven is onvoldoende ruimte om de groeiende goederenstroom op een efficiënte manier te verwerken.

Valburg heeft een gunstige ligging ten opzichte van het wegennet. Als de Betuwelijn is gerealiseerd, heeft deze plaats bovendien een uitstekende verbinding met de havenstad.

Het “Comité tot het behoud van een open Betuwe” laakt vooral de opstelling van het regiobestuur KAN (Knooppunt Amhem-Nijmegen). „J)it bestuur vervult een soort bestuurslaag tussen gemeenten en provincie. Uitermate zwak is dat de bestuurders bestaan uit gemeentebestuurders, veelal wethouders, die op hun beurt worden gecontroleerd door weer andere wethouders en gemeenteraadsleden uit de betrokken provincies. Bestuurders controleren bestuurders en zijn hierop door volksvertegenwoordigers en burgers niet aan te spreken”, aldus Borkent

Het comité vindt het „onzinnig” dat een streek „geheel wordt opgeofferd en dan nog tegen hoge kosten (genoemd worden bedragen van 2,5 miljard gulden voor de komende drie jaar), die waarschijnlijk voornamelijk met belastinggeld worden gefinancierd, zonder dat ook maar kraakhelder is of dit allemaal wel leidt tot meer werkgelegenheid”, aldus Borkent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 april 1996

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Aanleg haven bedreigt Slijk-Ewijk in bestaan”

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 april 1996

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken