Bekijk het origineel

Overijssel verbetert aanpak botulisme

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overijssel verbetert aanpak botulisme

Verlammingsziekte komt weer vaker voor

2 minuten leestijd

ZWOLLE - De bestrjdng van botulsme in Overjssel verest een betere samenwerkng tussen provnce, gemeenten en waterschappen. Ook de voorlchtng aan het publek over deze verlammngszekte de in warme zomers voorkomt, is voor verbeterng vatbaar. Dat bleek gsteren op een symposum van de provnce Overjssel over botulsme.

Botulisme heeft sinds enkele jaren weer de kop opgestoken. Daarom vond de provincie het nodig een symposium te organiseren „om de klokken van overheden en andere betrokken instanties bij de preventie en bestrijding van botulisme weer gelijk te zetten", aldus gedeputeerde R. Lanning.

Botulisme is een soort voedselvergiftiging waardoor watervogels en vissen verlamd raken en uiteindelijk sterven. Hun kadavers zijn een ideale broedplaats voor de onuitroeibare bacterie die de ziekte veroorzaakt. Runderen en paarden kunnen deeltjes van de kadavers naar binnen krijgen bij het drinken van besmet water. Botulisme komt vooral voor in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden, zoals ondiepe poelen en plassen. Het type botulisme. dat het meest in Nederland wordt aangetroffen, is ongevaarlijk voor mensen.

De provincie Overijssel is bereid een coördinerende rol te spelen in de aanpak van botulisme. De provincie heeft daarom, net als vorig jaar, een draaiboek ontwikkeld. Daarin staan afspraken over de taken en bevoegdheden van de verschillende betrokken overheden, bijvoorbeeld welke instantie de plicht heeft kadavers van aan botulisme gestorven dieren op te ruimen.

Niet alles is echter in regeltjes te vangen. Gedeputeerde Lanning wees in dat kader op het ontbreken van een wettelijke basis waardoor een visverbod kan worden ingesteld. Een interprovinciale werkgroep bekijkt daarom of er landelijke richtlijnen kunnen komen. Aan het eind van dit jaar zullen de resultaten van dat onderzoek bekend zijn.

Gisteren zijn ook twee publieksfolders gepresenteerd: "Botulisme in Overijssel" en "Verantwoord zwemmen in Overijssels open water".

Genezen

Van de vogels die slachtoffer van botulisme zijn geworden, is 80 procent op een eenvoudige manier te genezen door ze door te spoelen met schoon, zuurstofrijk leidingwater. Mevrouw A. van der Werf van de Stichting Vogel- en Egelasiel in Kampen, die door botulisme verlamde watervogels behandelt, waarschuwde ervoor de zieke dieren niet met goede bedoelingen in een teiltje water te zetten. Doordat ze verlamd zijn, is de kans groot dat ze verdrinken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 april 1996

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Overijssel verbetert aanpak botulisme

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 april 1996

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken