Bekijk het origineel

Fusie Berlijn en Brandenburg gaat niet door

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Fusie Berlijn en Brandenburg gaat niet door

Ene deelstaat stemt voor; andere tegen

3 minuten leestijd

DEN HAAG/BERLIJN/POTSDAM (ANP/DPA) - Bij het referendum over de fusie tussen de Duitse deelstaten Berlijngisteren eneenBrandenburgmeerderheidheeftvan de kiesgerechtigden in Brandenburg tegen gestemd. In Berlijn stemde een meerderheid voor. De fusie had alleen bij een meerderheid in beide deelstaten kunnen doorgaan.

Volgens de definitieve uitslag heeft in Brandenburg 62,7 procent tegen de fusie gestemd. In Berlijn was meer dan 53 procent voor de fusie. In WestBerlijn was er een meerderheid van bijna 59 procent voor de fusie met Brandenburg, in het oosten echter was bijna 55 procent ertegen.

De huidige deelstaat Berlijn werd na de Duitse hereniging in 1990 gevormd uit het kapitalistische WestBerlijn en de voormalige hoofdstad van de DDR, Oost-Berlijn. Berlijn wordt geheel omsloten door Brandenburg, dat op voormalig DDR-gebied ligt. Beide landen hadden een verdrag over vereniging gesloten, waardoor ze slagvaardiger hoopten te kunnen optreden. Ook wilden zij bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Dat akkoord moest bij het referendum worden bekrachtigd.

Met name de Partij van het Democratisch Socialisme (PDS), de opvolgster van de oude DDR-staatspartij SED, had campagne gevoerd tegen de fusie. Zij wakkerde bij de Brandenburgers de vrees aan voor overheersing door de „arrogante” Berlijners. In verenigde Duitsland is er nog steeds een diepe kloof tussen „Wessi’s” en „Ossis”. in Berlijn maken vooral de Wessi’s de dienst uit.

Zwarenederlaag

In een eerstereactie op de uitslag sprak de premier van Brandenburg, Manfred Stolpe van de sociaal-democratische SPD, van een „zware nederlaag” en van een „puinhoop”. Volgens de burgemeester van Berlijn, Eberhard Diepgen van de christen-democratische CDU, moet de samenwerking tussen beide deelstaten ondanks de uitslag van het referendum doorgaan. Zowel CDU als SPD -en met name Stolpe en Diepgen persoonlijk- hadden zich ingezet voor het „landen-huwelijk”. Ook de vakbonden en de werkgeversorganisaties hadden de kiezers opgeroepen met de fusie in te stemmen.

De grondwet van de Bondsrepubliek voorziet in de mogelijkheid deelstaten met toestemming van de bevolking samen te voegen. Dat is tot nu toe maar een keer gelukt: bij een referendum in 1952 stemde een meerderheid in de deelstaten Baden, Wiirttemberg-Baden en Württeraberg-Hohenzollem voor fusie. Zo ontstond de huidige deelstaat Baden-Württemberg.

In latere jaren werd veel gediscussieerd over de vorming van ee„Noordstaat” uit de deelstaten Hamburg, Bremen, Niedersachsen en Schleswig-Holstein. Hamburg en Bremen zijn, evenals Berlijn, stadstaten zonder veel achterland. De Noordstaat-plannen zijn nooit geconcretiseerd. Met de Duitse vereniging in 1990 bereikte het aantal deelstaten het recordaantal tot nu toe: zestien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 mei 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Fusie Berlijn en Brandenburg gaat niet door

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 mei 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken