Bekijk het origineel

Consortium lanceert uitgeklede pc

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Consortium lanceert uitgeklede pc

4 minuten leestijd

De personal computer is de laatste jaren enorm gegroeid. Niet in omvang, maar in prestaties. Geheugens werden groter, processoren sneller. Leuk, maar veel mensen hebben dat helemaal niet nodig. Daarom gaan enkele grote computerbedrijven een vervangend apparaat bouwen. De netwerkcomputer komt eraan.

De nieuwe netwerkcomputer (nc) is het best te vergelijken met een uitgeklede pc. De nc heeft geen eigen geheugen. Het ding wordt klein, goedkoop, gebruikersvriendelijk en veel minder complex dan een pc, belooft Oracle, de leider van het consortium dat de nc gaat fabriceren. Verder spelen Apple, IBM, Sun Microsystems en Netscape een belangrijke rol bij de produktie. De nc is bedoeld voor communi

catiedoeleinden en netwerktoepassingen. Het apparaat wordt al aangeduid als Internet-terminal, omdat het volgens Oracle goedkoop toegang verschaft tot het internationale netwerk van computernetwerken.

Daarnaast is de nc volgens Oracle geschikt voor zakelijke netwerken. De machine heeft zelf vrijwel geen software aan boord, maar haalt die waar nodig op vanaf een centrale computer (server) via een netwerk. „Daarmee kun je je informatie overal vandaan halen. En je bent af van het maken van backups van je harde schijf’ „ stelt Oracle in een informatiebulletin op Internet.

Versleuteld

Oracle belooft voor de netwerkcomputer data-encryptie-technologie, software waarmee gegevens kunnen worden versleuteld, zodat onbevoegden ze niet kunnen lezen. Een voordeel van de nc in vergelijking met de pc is volgens Oracle dat je altijd de nieuwste versie software binnenkrijgt, want die haal je op van netwerk of server. Er is tenslotte nauwelijks software op de nc aanwezig. „Dat bespaart je de software-installaties en onderhoud”. De nc komt er in drie verschijningsvormen. Een daarvan is de standaard bureau-nc, die is ontworpen voor gebruik met toetsenbord en monitor voor zakelijk gebruik, en met toetsenbord en televisietoestel voor privé-doeleinden. Met deze nc kan worden gesurft op Internet-onderdeel World Wide Web en verder is het apparaat geschikt voor elektronische post, lichte tekstverwerkingstoepassingen, eenvoudige spreadsheets en grafische presentaties.

Spelletjes

Een ander lid van de familie is de nc-tv. Ook ontworpen voor toegang tot het Worid Wide Web, met daarnaast interactieve televisie, entertainment-on-demand (amusement op aanvraag), spelletjes en elektronisch winkelen. De derde loot aan de nc-stam is de nc-telefoon, een beeldtelefoon met een toetsenbord voor elektronische post en diensten als online telefoonboeken en het reserveren van reizen. Deze nc-toepassing is volgens Oracle meer bedoeld voor kantoor dan voor de huiskamer.

Vooral de prijs en de eenvoud van de nc moeten ervoor zorgen dat de nieuwe computer in grote aantallen verkocht wordt. De nc gaat in de Verenigde Staten ongeveer 500 dollar kosten. Uit marktonderzoek is volgens Oracle gebleken dat de nc in het bedrijfsleven ongeveer 50 tot 70 procent van de pc’s zou kunnen vervangen.

Scholen

Voor de particuliere markt ziet Oracle het gebruiksgemak als grote trekker. „Voor mensen die nog nooit met een computer hebben gewerkt, is het een simpel middel om toch het Internet te verkennen en elektronisch te communiceren. De nc maakt de computer bereikbaar voor iedereen”.

Voor scholen zijn de kosten altijd een drempel geweest om „de droom van een computer op het bureau van iedere leerling te zetten”, stelt Oracle. „Stel je voor dat eUce student en leraar een nc voor zich heeft met toegang tot on-line onderzoeksinformatie, leerboeken, actueel nieuws en e-mail. Het hele onderwijssysteem zou veranderen”.

Het initiatief van Oracle, Apple, IBM, Sun Microsystems en Netscape is een poging om softwaregigant Microsoft de loef af te steken. Oracle-topman Larry Ellison verklaarde kortgeleden „dat het in ieders belang is dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de monopoliepositie van Microsoft”. Het programma Windows van dit concern zit in meer dan 80 procent van de pc’s. Microsoft heeft echter volgens Sun-topman Eric Schmidt het belang van netwerken te laat onderkend. Microsoft zelf lijkt zich weinig zorgen te maken over het initiatief.

„We zijn niet te laat op het feest van Internet”, aldus een van de topmensen van het softwarebedrijf, „maar we denken dat er op zijn minst enig verband moet bestaan tussen de nieuwe apparaten en de pc. Net als oude pc’s die je voor een prikkie koopt, kan een goedkope nc weinig en betekent het slechts een breuk met het computeren zoals we dat vandaag de dag doen”.

Anti-pc

Topman Bill Gates ziet het consortium dat de nc ontwikkelt als een anti-pc-beweging, gericht tegen de personal computer zoals die door Intel en Microsoft ontworpen is. Ook Microsoft is bezig met het concept van een goedkope netwerkterminal, maar neemt de Windows-software daarbij als uitgangspunt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 mei 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Consortium lanceert uitgeklede pc

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 mei 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken