Bekijk het origineel

Koninklijk huis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Koninklijk huis

4 minuten leestijd

Molière

De Zweedse troonopvolgster Victoria is geslaagd voor het gymnasium. De diploma-uitreiking ging onlangs met veel feestgedruis gepaard. De prinses werd door haar ouders in een rode Pontiac van het type cabriolet door de straten van de hoofdstad Stockholm gereden. Een dag na de uitreiking gaf de prinses een groot bal voor 75 van haar medeleerlingen in het kasteel van Ulriksdal, dat een paar kilometer buiten Stockholm is gelegen.

Na de vakantie gaat de prinses naar Frankrijk, om zoals de Fransen zeggen de taal van Molière te leren. Koning Carl XVI Gustaf heeft daarop bij zijn dochter aangedrongen. Hij vindt kennis van de Franse taal noodzakelijk met het oog op haar toekomst. Waar Victoria zich in het Frans gaat verdiepen, is nog onbekend. Wel is duidelijk dat voor het verblijf in Frankrijk de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden.

Victoria was tot voor kort leerling van het Enskilda gymnasium in Stockholm. In haar vakkenpakket had ze behalve wis- en natuurkunde maatschappijleer, geschiedenis en enkele talen gekozen. Het pakket biedt volgens de adviseurs de beste mogelijkheden voor verdere studie in verband met de voorbereiding op haar toekomstige taak. Sinds Victoria vorig jaar juli 18 is geworden, treedt zij vaker in het publiek op. WV

Vervel ende lectuur

Staatshoofden krijgen stapels documenten op hun bureau. Het ligt aan het staatshoofd zelf wat hij daarmee doet. Van koningin Beatrix is bekend dat zij ze nauwgezet doorwerkt. Haar grootmoeder, koningin Wilhelmina, konden bijvoorbeeld de notulen van het kabinetsberaad maar matig bekoren. „De notulen gingen natuurlijk naar de directeur van het kabinet. Ik had geen tijd om dat allemaal te lezen. Als er iets belangrijks in stond, streepte die dat wel aan. O, maar dat is zo een vervelende lectuur".

De uitspraken van de koningin zijn te vinden in het zo juist verschenen tweede deel van de persoonlijke herinneringen van prof. dr. L. de Jong. Hij sprak met Wilhelmina tweemaal in 1956. De aantekeningen die hij daarvan maakte, laten zien dat de prinses tegen bepaalde zaken heel anders aankeek dan meestal van vorsten wordt gedacht.

Wilhelmina beklaagt zich erover dat haar ministers haar nooit op eigen initiatief informatie toestuurden. „Zo gingen de dingen hier in Nederland niet. De Grondwet werd hier precies naar de letter uitgelegd. Er was af en toe wel eens een minister die mij wat stukken voorlegde, maar dat was uitzondering. Dat ligt aan het Nederlandse volkskarakter. Er is een grote gereserveerdheid bij de mensen hier. Ze staan niet graag dingen af’. BV

Prins Willem-Alexander heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan het Zeeuwse Veere. Aansluitend was de prins aanwezig bij de opening van de feestelijkheden rond het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Veere.

Koningin Beatrix zal morgen het kunstproject Dijkwacht in Lelystad openen. De Koningin onthult daartoe de literaire steen van Jan Wolkers.

Zo’n 2000 veteranen en verzetsstrijders zullen morgenochtend prins Bemhard eer betonen ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag. De prins zal, vergezeld van prinses Juliana en prins Willem-Alexander, de huldeblijk in de tuin van paleis Soestdijk in ontvangst nemen.

Prins Willem-Alexander zal morgenmiddag in de milieuwijk Nieuwland in Amersfoort nieuwe zonnewoningen in gebruik stellen. Nieuwland is een nieuwbouwwijk van de gemeente Amersfoort waar tot 1999 ongeveer 4800 woningen worden gebouwd. De doelstelling van de gemeente is alle woningen in Nieuwland milieuvriendelijker uit te voeren dan tot nu toe gebruikelijk is.

Mr. Pieter van Vollenhoven zal morgen in het Politie-opleidingscentrum De Boskamp te Leusden het Landelijk Centrum Veiligheid door Leefbaarheid openen. In dit centrum werken het Landelijk Centrum Opbouwwerk (LCO) en De Boskamp nauw samen met de Stichting Maatschappij en Politie (SMP), waarvan de heer Van Vollenhoven voorzitter is.

Prins Willem-Alexander zal donderdag het gerestaureerde Fort Kijkduin in Den Helder openen. Het fort is in het begin van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Deze opening is een afsluiting van de eerste restauratiefase van de Stelling van Den Helder waarvan het verdedigingswerk deel uitmaakt.

Prins Bemhard hoopt donderdag in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam de Zilveren Anjers uit te reiken. Het Prins Bemhard Fonds heeft de onderscheiding dit jaar toegekend aan de voormalig ballerina Hans Snoek, joods voorzanger H. Bloemendal, edelstenendeskundige H. Coomans, W. Koenigs van de Vereniging Rembrandt en tegeldeskundige J. Pluis. Het Prins Bemhard Fonds is het cultuurfonds voor Nederland.

Prins Willem-Alexander is van plan vrijdag in Lelystad bij de naamgeving en ingebruikneming van de draagvleugelboot Prins Willem-Alexander aanwezig te zijn. De naam van het schip wordt door de prins onthuld. Vanaf 28 juni wordt het schip ingezet op de lijndienst Kampen, Lelystad, Hoorn en Amsterdam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 juni 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Koninklijk huis

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 juni 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken