Bekijk het origineel

EU dreigt VS met vergelding Cuba-politiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EU dreigt VS met vergelding Cuba-politiek

1 minuut leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie bereidt vergeldingsmaatregelen voor tegen de Verenigde Staten wegens de Amerikaanse Cuba-politiek.

De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met mogelijke tegenacties als Washington de Europese handel met Cuba blijft dwarszitten. De VS hanteren de zogeheten Helms-Burton-wet, die sancties voorziet tegen ondernemingen die handel drijven met Cuba. De Europese ministers van buitenlandse zaken zullen volgende week bij hun beraad in Brussel praten over tegenmaatregelen.

Voorzitter Jacques Santer van de Europese Commissie, die al een procedure bij de Wereldhandelsorganisatie WTO is begonnen tegen de Ameri kanen, heeft echter de hoop nog niet opgegeven dat Washington bijdraait. In een brief heeft hij een dringend beroep gedaan op president Clinton om een conflict te voorkomen en maatregelen tegen ondernemingen met contacten in Cuba een halfjaar op te schorten.

Op grond van de Helms-Burton-wetleggen de VS sancties op aan ondernemingen die handel drijven met Cuba. Vooral bedrijven die investeringen hebben gedaan in de VS of er zakendoen, lopen gevaar te worden gestraft. Het Canadese mijnbouwbednjf Sherritt International heeft inmiddels ervaren wat dit betekent. Toplieden van het bedrijf kregen woensdag een brief uit Washington dat ze niet langer welkom zijn in de VS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 juli 1996

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

EU dreigt VS met vergelding Cuba-politiek

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 juli 1996

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken