Bekijk het origineel

EU wil maatregelen tegen anti-Cuba-wet VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EU wil maatregelen tegen anti-Cuba-wet VS

Protest tegen opleven internationale sancties

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Europese ministers van buitenlandse zaken hebben de Europese Commissie gisteren gevraagd op korte termijn plannen te presenteren die de gevolgen van de Amerikaanse anti-Cuba-wet van de senatoren Helms en Burton moeten opvangen. In de loop van vandaag zou de Amerikaanse president, Clinton, besOssen wat hij doet met deze Helms-Burton-wet, die het Amerikaanse boycotbeleid tegenover Cuba moet verscherpen.

De wet voorziet in sancties tegen (buitenlandse) firma’s (en hun directies) die zakendoen met het communistische Cuba van dictator Castro. In Washington is vergelijkbare wetgeving in de maak tegen Libië en Iran. De Helms-Burton-wet kwam er nadat de Cubaanse luchtmacht boven internationale wateren twee vliegtuigjes van Cubaanse vluchtelingenorganisaties in de VS neerschoot. Het Congres zegt met deze wetgeving het democratiseringsproces op Cuba te willen bevorderen.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU benadrukken dat ook zij voor het democratiseringsproces op Cuba zijn, maar de manier waarop het Amerikaanse Congres dat proces internationaal probeert te stimuleren dan wel af te dwingen, wijzen zij af.

Het gaat daarbij vooral om twee artikelen uit de omstreden wet. Washington kan namelijk directieleden van bedrijven die met Cuba zakendoen de toegang tot de VS weigeren. Bovendien Icunnen Amerikaanse bedrijven en particulieren bij rechtjbanken in de VS schadevergoeding eisen van bedrijven (ook buiten de VS) die via hun Cubaanse activiteit gebruikmaken van bedrijven die indertijd door het communistisch regime zijn geconfisceerd. De voorzitter van de Europese

Commissie, Jacques Santer, heeft president CUnton gevraagd om ten minste het in werking treden van die twee ar tikelen op te schorten. Ook de EU-ministeiraad heeft daarop aangedrongen. Maar tegelijkertijd heeft men een lijst van mogelijke tegemnaatregelen opgesteld.

Zwarte lijst

Als de Amerikaanse wet in werking treedt, kan de EU de zaak aanhangig maken bij de Wereldhandelsorganisatie in Geneve. Verder kan men directieleden van Amerikaanse bedrijven die een beroep op deze wet doen de toegang tot de Unie ontzeggen. Men kan ook tot wetgeving besluiten die

Europese bedrijven het recht geeft de Amerikaanse wet naast zich neer te leggen.

Er is al concreet besloten om een “zwarte lijst” op te stellen van Amerikaanse bedrijven die op grond van de Helms-Burton-wet schadevergoeding eisen van Europese bedrijven. Volgens staatssecretaris Patijn is er geen sprake van een „crisis” in de Europees-Amerikaanse betrekkingen, maar hij vindt wel „dat de Unie de belangen van het Europese bedrijfsleven moet beschermen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 juli 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

EU wil maatregelen tegen anti-Cuba-wet VS

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 juli 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken