Bekijk het origineel

VS blij met Europese reactie op Cuba-beleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS blij met Europese reactie op Cuba-beleid

EU niet tevreden met uitstel sancties

2 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR/AFP) - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, is optimistisch over de houding van de Europese bondgenoten in het isoleren van Cuba. Maar de EU neemt geen genoegen met het besluit van de Amerikaanse president, Clinton, om eventuele sancties tegen buitenlandse bedrijven die actief zijn in Cuba met zes maanden uit te stellen.

Christopher zei begrepen te hebben dat de EU-Ianden met de VS willen samenwerken in de uitvoering van de nieuwe initiatieven die de druk op Havana moeten vergroten. Hij zei dit nadat hij verscheidene Europese collega’s had gebeld. „Ik heb de indruk dat zij zich willen committeren”.

De VS hadden hun bondgenoten gisteren publiekelijk opgeroepen maatregelen te nemen om het Cubaanse regime te dwingen tot het beter respecteren van de mensenrechten. Deze oproep kwam nadat president Clinton, onder druk van onder meer de Europese Unie, besloot het deel van de Helms-Burton-wet op te schorten dat het mogelijk maakt niet-Amerikaanse bedrijven in de VS te vervolgen die zakendoen met Cubaanse ondernemingen die gebruikmaken van geconfisqueerde Amerikaanse eigendommen.

Aan Europa, Canada en Mexico is onder meer gevraagd geld te geven aan mensenrechtengroeperingen in Cuba, geen hulp meer te bieden aan het regime van Fidel Castro, met uitzondering van humanitaire zaken, en de vrije vakbeweging op het socialistische eiland te bevorderen.

Kritiek

De bondgenoten hebben laten weten dat zij ook na de zes maanden opschorting willen dat het onmogelijk blijft dat hun bedrijven in de VS vervolgd worden voor het onderhouden van banden met Cuba. „Wat ze proberen te doen, is het instellen van unilaterale sancties, waarmee ze in feite hun vrienden koeioneren zodat ze hun vijanden kunnen aanvallen”, verklaarde de Britse minister van handel, lan Lang; voor de BBC-radio.

EU-functionarissen waren weliswaar ingenomen met het uitstel van artikel II van de Helms-Burton-wet, maar verklaarden wel dat Clinton met zijn besluit onvoldoende gehoor heeft gegeven aan de Europese bezwaren tegen de wet.

Clinton maakte gisteren bekend een speciale gezant aan te stellen die de westerse partners gaat begeleiden. Volgens Washington moet het Cubabeleid vergelijkbaar worden met de wijze waarop het Westen Zuid-Afrika aanpakte in de tijd van de apartheid. EU-functionarissen zeiden dat de vijftien lidstaten vandaag zullen besluiten of, en zo ja welke maatregelen ze zullen nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juli 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

VS blij met Europese reactie op Cuba-beleid

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juli 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken