Bekijk het origineel

Zware bomexplosie in trein Colombo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zware bomexplosie in trein Colombo

Zeker 67 doden en 450 gewonden

3 minuten leestijd

COLOMBO (AFP/DPA) - Twee bommen zijn gisteren ontploft in een tjokvolle passagierstrein toen deze vertrok van een station in een buitenwijk van de Srilankaanse hoofdstad Colombo. De bomaanslag heeft het leven gekost aan zeker 67 mensen. Meer dan 450 mensen raakten gewond, van wie er zestig slecht aan toe zijn. Dat heeft de Srilankaanse minister van volksgezondheid bekendgemaakt.

De ontploffingen in het station van Dehiwala waren zeer krachtig en deden zich voor aan het eind van de middag, toen het zeer druk was. De bommen gingen af in de tweede en de zevende wagon van de “Ocean Queen”. Het was ongeveer kwart over zes in de vooravond en de trein zat vol arbeiders die net van hun werk kwamen. Volgens ooggetuigen was de trein doorzocht na aanwijzingen dat zich explosieven aan boord bevonden. Onder de passagiers bevonden zich ook militairen.

Naast de enorme ravage die de explosies in de trein zelf veroorzaakten, raakte ook het station van Dehiwala beschadigd. Tientallen mensen die op het perron stonden, raakten gewond. De politie heeft twee mannen gearresteerd. Hun identiteit is niet vrijgegeven.

Represailles

De minister van industriële ontwikkeling legde de verantwoordelijkheid voor de aanslag, die nog niet is opgeëist, bij de Tamil Tijgers. Zij plegen steeds vaker aanslagen in andere delen van het land. Begin dit jaar vielen rond tachtig doden bij een zware aanslag in het centrum van de hoofdstad. Tamils die in de omgeving wonen van de plaats waar de trein explodeerde, zijn naar schuilplaatsen gevlucht uit angst voor represailles door Singhalezen. Die vormen op dit deel van Sri Lanka de meerderheid van de bevolking.

Veiligheidstroepen hadden extra maatregelen getroffen in Colombo in verband met de dertiende verjaardag van de “zwarte juli”. Op 23 juli 1983 werden honderden Tamils vermoord door Singhalezen. Dit was het begin van de strijd om onafhankelijkheid van het noordoosten van Sri Lanka door de Tamil Tijgers.

De bomaanslag valt samen met de al een week woedende veldslag rond het legerkamp MuUaitivu in het noordoosten van het eiland. Bij de bloedige gevechten tussen regeringstroepen en opstandige Tamil Tijgers zijn honderden doden gevallen. Het leger zei dat de eerste versterkingen van honderden manschappen het kamp gisteren zijn binnengetrokken. Ze troffen er niemand meer aan van de rond duizend regeringssoldaten die in het kamp verbleven. Het leger vond wel lijken. Een legerwoordvoerder zei dat het kamp wordt doorzocht op eventuele door de Tamilstrijders achtergelaten boobytraps.

Stellingen

Meer dan zestig Tamilrebellen zijn volgens het Srilankaanse ministerie van defensie omgekomen toen gevechtsvliegtuigen en helikopters van het regeringsleger stellingen van guerrillastrijders rond het kamp aanvielen. „Grondtroepen zeggen dat meer dan zestig terroristen zijn gedood en een groot aantal gewond”, aldus het ministerie in Colombo.

In Zwitserland raakte een 31-jarige Srilankaanse vrouw gisteren lichtgewond door een bom die ontplofte toen zij haar brievenbus opende. Ze liep brandwonden in haar gezicht op. Ook haar 34-jarige echtgenoot liep lichte verwondingen op. De politie zei dat de aanslag uit racistische motieven werd gepleegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juli 1996

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Zware bomexplosie in trein Colombo

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 juli 1996

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken