Bekijk het origineel

Uitspraak jury doet aandeel BAT kelderen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Uitspraak jury doet aandeel BAT kelderen

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - De aandelenkoers van de Britse sigarettenfabrikant BAT Industries is gisteren op de Londense eflfectenbeurs met zo’n 10 procent gekelderd als gevolg van een rechterlijke uitspraak in de Verenigde Staten. De Amerikaanse concurrenten Philip Morris en RJR Nabisco hadden afgelopen vrijdag op Wall Street al eenzelfde koersverlies geleden.

Een rechtbankjury in de Amerikaanse staat Florida bepaalde vrijdag dat de fabrikant van het sigarettenmerk Lucky Strike, BAT’s dochterbedrijf Brown & Williamson Tobacco, 750.000 dollar schadevergoeding moet betalen aan een ex-roker die kanker heeft. De fabrikant zou de gevaren van roken onvoldoende hebben aangegeven.

De uitspraak kan verstrekkende financiële gevolgen hebben voor de tabaksindustrie, die in de Verenigde Staten verwikkeld is in een groot aantal juridische procedures wegens gezondheidsschade door roken. De beurskoers van BAT kon vrijdag niet meteen reageren, omdat het concern geen notering heeft op Wall Street. Gisteren ging de notering in Londen in eerste instantie met 45 pence omlaag naar 464 pence. Rond het middaguur was een licht herstel opgetreden tot 472 pence.

De juryuitspraak in Florida, waartegen nog beroep mogelijk is, zou BAT er volgens beursanalisten toe kunnen brengen zich op te splitsen. Stroppen voor de tabaksdivisie zouden daardoor niet drukken op de tweede poot van het concern, de financiële dienstverlening (vooral verzekeringen). RJR Nabisco heeft al plannen voor zo’n opsplitsing. Het Amerikaanse concern bestaat uit de sigarettenfabrikant R. J. Reynolds (onder meer Camel) en het levensmiddelenbedrijf Nabisco.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Uitspraak jury doet aandeel BAT kelderen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken