Bekijk het origineel

„China is in Tibet bezig met zuivering kloosters’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„China is in Tibet bezig met zuivering kloosters’

Monniken gedwongen tot trouw aan Peking

2 minuten leestijd

PEKING (RTR/AFP) - De Chinese autoriteiten zijn bezig met een „zuivering” van boeddhistische idoosters in Tibet China dvtingt de monnilcen een verldaring te ondertekenen waarin zij trouw aan Peking beloven en hun geestelijk leider, de in ballingschap levende Dalai Lama, afzweren.

Dat maakte het in Londen gevestigde Tibet Informatiebureau (TIN) gisteren bekend. De autoriteiten in Tibet erkennen volgens het persbureau dat er in tempels en kloosters een „onderwijscampagne” aan de gang is, maar zeggen dat er van schriftelijke aanhankelijkheidsverklaringen geen sprake is. „Deze campagne wil liefde voor het vaderland en voor de godsdienst bijbrejigen”, aldus een fiinctionaris van het bureau voor buitenlandse betrekkingen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

Volgens TIN zijn verscheidene monniken echter naar India gevlucht nadat ze hadden geweigerd politieke heropvoeding te ondergaan en hun trouw aan Peking te belijden. „JZe zeiden dat we de door de Chinese regering erkende Panchen Lama moesten steunen en de Dalai Lama moesten veroordelen”, zei een van de gevluchte monniken tegen TIN.

Vorig jaar wees de Dalai Lama tot ergernis van de Chinese regering een zesjarig jongetje aan als reïncarnatie van de in 1989 overleden Panchen Lama. China kwam later met een eigen kandidaat voor de opvolging van de op een na hoogste leider in het Tibetaanse boeddhisme. Het eveneens zesjarige jongetje is sinds eind vorig jaar in functie.

In mei van dit jaar leidde een verbod om in Tibet afbeeldingen van de Dalai Lama op te hangen, in verschillende kloosters tot ongeregeldheden. Daarop intensiveerden de autoriteiten hun campagne om het streven naar onafhankelijkheid van Tibet de kop in te drukken. Vorige maand kregen Tibetaanse communisten de opdracht om in de tempels, door de autoriteiten beschouwd als broeinesten van verzet tegen de Chinese overheersing, het patriottisme te gaan prediken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

„China is in Tibet bezig met zuivering kloosters’

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken