Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Thee zetten is meer dan een zakje in warm water hangen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Thee zetten is meer dan een zakje in warm water hangen

Papendrechts bedrijf probeert horeca te winnen voor oude cultuur

5 minuten leestijd

PAPENDRECHT - Een schilder in thee. Zo noemt de 40-jarige Papendrechter Karel Thieme zich. Thieme is theedeskundige. Hij importeert thee, maalit speciale melanges, bedenkt presentaties en theeconcepten en organiseert theeproeverijen en lezingen. Voor Karel is thee een manier van leven - en dat is meer dan alleen een zakje in een pot warm water hangen. „De bereiding van thee is een kwestie van nuance”, vindt hij.

Het bedrijf Thieme’s Echte Thee is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouwtje aan het Westeind. Wie er binnentreedt, wordt begroet door sterke theegeuren. In het kantoor staan in vitrines met de hand beschilderde Chinese theekistjes in allerlei maten, maar ook theepotten en complete theeserviezen. Achter het kantoor is de monsterruimte, het theelab, waar de verschillende melanges worden gemaakt en geproefd. Het is tevens informatiecentrum: Time for Tea. Aan een wand van het kantoor hangt een foto van een theeplantage in Noord-India aan de voet van het Himalayagebergte.

„Ik heb die foto steeds met me meegesleept en had ooit de wens daar eens te staan, kijkend naar dat landschap. Een paar jaar geleden was ik op reis in India en belandde in een bungalow. Toen ik voor het raam stond, zag ik dat ik op exact de plek stond waar die foto is genomen, met hetzelfde prachtige uitzicht. Vanaf dat moment dacht ik: Ik moet verder in de thee. Dit moet ik doen, het is het doel van mijn leven”.

Leermeester

Nu was Karel Thieme voor dat moment al volop werkzaam in de theehandel. Tijdens een langdurig verblijf in Engeland had hij als jongeman kennis gemaakt met de Britse theecultuur. Weer terug in Nederland solliciteerde hij bij Rotterdam Tea Trade, een imen exportbedrijf. Daar werd hij wegwijs gemaakt in de wereld van de thee door een Duitse leermeester.

Zo groeide zijn liefde voor de al vijfduizend jaar oude theecultuur, een liefde die hij met veel overtuiging tracht over te brengen. Dat is bij de horeca al gelukt. Wie in het Amster damse Amstel Hotel een kopje thee bestelt, krijgt thee uit Papendrecht geserveerd. Nou ja, uit Papendrecht, Karel importeert uit Japan, China, India,

Indonesië, Taiwan, Sri Lanka. Het gaat om soorten met prachtige namen als Java Dry Monsoon, Darjeeling First Flush en Formosa Superior Oolong. „In feite gaat het om drie soorten waaruit ik mensen laat kiezen: zachtgeurig, frisgeurig een krachtig”, zegt Karel.

Mineraalwater

De bereiding van thee is zijn stokpaardje. Hij propageert Spa Reine in plaats van gewoon leidingwater. „Andere mineraalwaters zijn ook niet goed, daar zitten te veel mineralen in. Ik weet nog goed toen ik bij de food-& beveragemanager van het Amstelhotel zat te praten. Het ging alleen maar over water. „Wat wilt u. nu eigenlijk, meneer Thieme?” vroeg die man op een gegeven moment. Thee bereid met leidingwater wordt na korte tijd donkerbruin en troebel, thee van Spa Reine blijft mooi oranje”.

Het luxueuze Amsterdamse hotel heeft overigens niet gekozen voor Spa ‘blauw, maar wel voor een waterzuive ringsinstallatie van enkele duizenden guldens om Karels thee te serveren. Maar er zijn intussen meer horecagelegenheden die de Thierae-soorten op hun kaart hebben staan. Een Londens hotel gebruikt zijn servies en Karel adviseert de Hema op het gebied van het serveren van thee getrokken van losse blaadjes.

Karel verwacht ook niet dat elke theedrinker direct Spa gaat gebruiken of een waterzuiveringsinstallatie aanschaft. Voor dat grote publiek heeft hij, gelet op de hardheid van het kraanwater, speciale melanges ontwikkeld. Hij heeft al vier soorten: de Papendrechtse, de Dordtse, de Alblasserdamse en de Rotterdamse melange.

Trektijd

Tijd voor een thee. Karel presenteert een hoog glas met heet water, met bovenin een filter gevuld met losse thee. Er wordt een kaartje bijgevoegd waarop behalve de theesoort ook de trektijd wordt vermeld. In soirmiige restaurants wordt bij het Thé Complet een zandloper gezet om die trektijd bij te houden. Zetgerei, noemt Karel Thieme al het toebehoren.

Volgens hem is thee een vrij onbe- kend produkt, zeker in Nederland. Maar er is een kentering gaande. Langzamerhand, zo constateert Thieme, raakt het geijkte theezakje uit de gratie. „Er is onlangs in het Amstel Hotel een theegala gehouden. Daar zie je mensen genieten van een kopje thee. Dan denk ik: Daar doe ik het dus voor. Kijk, het gaat mij niet om het geld. Geld is niet belangrijk. Nee, ik handel uit idealen, uit intutie. De kunst is niet je te onderscheiden met grote dingen. Het gaat om het kleine. Thee is in feite heel klein, want het bestaat voor 99 procent uit water”.

Thieme heeft twee mensen in vaste dienst. Verder wordt hij geholpen door vrienden en kennissen. Je kunt. wel idealistisch zijn, maar er moet toch geld worden verdiend. „Ja, dat is wel zo, maar mijn mensen nemen genoegen met weinig. Ik wil ook met het geld dat we verdienen iets doen voor de maatschappij. Ik denk aan een fonds dat we bijvoorbeeld kunnen gebruiken om mensen elders te helpen. Verder gaat 10 procent van onze winst naar de theeplukkers in Azië. Zie het als een blijk van waardering voor mensen.die werken in eenvoudige levensomstandigheden”. „Drink thee om vrienden te maken”, is dan ook zijn levensspreuk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Thee zetten is meer dan een zakje in warm water hangen

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken