Bekijk het origineel

„Een week uit je agenda is spiegel van je leven”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Een week uit je agenda is spiegel van je leven”

Rector Molenaar tijdens jaaropening Wartburgcollege:

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - „Een week uit je agenda is een spiegel van je leven. Er is er Een Die meekijkt in je agenda. In Openb. 3:15 zegt de Heere tot Laodicea: Ik weet uw werken...”

Rector J. Molenaar hield de leerlingen van de locatie Guido de Brés van het Wartburgcollege gisteravond de vraag voor: „Wie vuh jouw agenda in?” Ook tijdens de drie andere openingsbijeenkomsten die het college gisteravond hield, stonden de directieleden daarbij stil. „Een heel praktisch onderwerp. Ditmaal hebben we niet een actueel onderwijskundig thema gekozen, want vaak horen we de klacht dat het voor de leerlingen te moeilijk is of dat het ver van hen afstaat”, aldus Molenaar.

De hedendaagse mens leeft op zijn agenda, stelde hij. Voor leerlingen is die een trouwe metgezel. De benaming “dagboek der ellende” doet het na veertig jaar nog steeds goed. Een brugklasleerling noteerde vorig jaar notabene in de eerste schoolweek al: „De les is troosteloos, de boeken haveloos, de leraar liefdeloos, de school waardeloos”. Zou de spreuk van Matthew Henry die erbij stond, ook gelezen zijn?

In de Bijbel lezen we hoe de rijke jongeling vroeg: „Goede Meester, wat moet ik doen...”, hoe moet mijn agenda er uitzien? Op de Pinksterdag klonk de vraag vanuit de schuldverslagenheid: „Wat zullen wij doen...?”

De agenda van Saulus stond vol: eerst in Jeruzalem de volgelingen van Jezus gevangennemen, daarna in Damascus. Maar toen hij gearresteerd werd, vroeg hij: „Heere, wat wilt Gij dat ik doen zal?” Hét Voorbeeld is de Heere Jezus. Hij zei (Joh. 8:29): „Ik doe altijd wat Hem behagelijk is”.

„Wie vult onze agenda in? Hoeveel tijd is er voor de persoonlijke omgang met God, voor gebed, bijbellezing, catechisatie en verenigingen?” vroeg Molenaar. „Worden die eerst ingevuld of zijn ze de sluitpost?

Onze schoolagenda begint met de zondag. Dan wordt antwoord gegeven op de vraag: Wat wilt Gij dat ik doen zal? Als het goed is, volgt op horen het gehoorzamen: één leven, één agenda. Of is er een tegenstelling tussen de zondag en de werkweek? Wie vult onze agenda in?” aldus Molenaar.

Biddend leven

De tweede voorzitter van het bestuur, ds. G. C. Kunz, hervormd predikant te Papendrecht, stelde in zijn openingswoord de vraag: “Oefen je wel genoeg?” Hij wees erop dat we moeten werken met de talenten die God ons gaf, „maar zorg ervoor dat het schoolwerk je niet zo in beslag neemt dat er geen tijd meer is voor het dienen van God, voor de vreze des Heeren”.

„Er is méér dan de school. God heeft er recht op dat we Hem ‘dienen met hart en ‘hand. Hij ziet hoe we ons leven invullen. Het zou erg zijn als we ons alleen maar trainden in de dingen van dit tijdelijke leven. Paulus schreef aan Timotheüs: „Oefen uzelf tot godzaligheid”. Je kunt jezelf nooit opwerken tot dat vrome leven. Laat echter je leven een biddend leven zijn. Jacobus Revius dichtte: Maakt dat mijn leven gans zij begeven tot Uwer eer”.

De leerlingen van de locatie Revius luisterden gisteravond in RotterdamAlexanderpolder naar ds. J. P. Boiten en W. Büdgen, die van de locatie De Swaef Rotterdam in Ridderkerk naar ds. C. J. Meeuse en drs. G. J. A. Toonen en die van De Swaef Dordrecht in de Dordtse Julianakerk naar ds. M. C. Tanis en L. Stolk.

Het leerlingenaantal van het Wartburgcollege is gegroeid van 4040 naar 4041. Van hen vinden er 1543 onderdak in de locatie Guido de Bres, 1016 op de locatie Revius, 906 in De Swaef Rotterdam en 576 in De Swaef Dordrecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Een week uit je agenda is spiegel van je leven”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken