Bekijk het origineel

Nederlands bedrijf in de fout bij controle

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederlands bedrijf in de fout bij controle

Inspectie onderzoekt glycerinedrama

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Als het bedrijf Vos in Alpen aan den Rijn de productaansprakelijldieid serieus had genomen door een partij glycerine te controleren, had het bedrijf kunnen constateren dat de stof met het antivriesmiddel diëthyleenglycol was verontreinigd. Dit zegt het ministerie n volksgezondheiid, welzijn en sport op basis van onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het Nederlandse bedrijf Vos in Alphen aan den Rijn kwam gisteren in opspraak door de onthulling over de doorlevering van een partij giftige glycerine, afkomstig uit China, aan Haïti. De glycerine is daar verwerkt in Afebril, een geneesmiddel tegen koorts bij kinderen. Als gevolg daarvan zijn zeker tachtig kinderen op het Caraibische eiland gestorven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kwam in actie op verzoek van de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten, hoewel de Nederlandse overheid officieel geen be voegdheid heeft in de handel in grondstoffen. De FDA zoekt in alle betrokken landen uit wat er is misgegaan.

Opheldering

Vos kwam via het Duitse bedrijf CTC in Reingeld aan de partij glycerine. CTC had die op zijn beurt via een papieren transactie verkregen uit China. De partij kwam naar Rotterdam, waar Vos het verkocht aan een farmaceutisch bedrijf in Haïti. Het Alphense bedrijf heeft de partij glycerine gezien, maar heeft geen monster genomen om de grondstof te controleren. Onderzoek op Haïti wees uit dat de glycerine in het middel in hoge mate was verontreinigd met diëthyleenglycol. Het anti vriesmiddel is hetzelfde als het spul waarmee wijnboeren in het Oostenrijkse Burgerland in 1985 hun .Jcwaliteitsproducten” aanlengden om het zoeter te maken. Sommige do ses in de wijnflessen bleken dodelijk. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nooit bekend geworden.

Het Alphense bedrijf beperkt zich in een reactie tot de mededeling dat het in nauwe samenwerking met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten werkt aan opheldering van de zaak.

Pleidooi

GroenLinks heeft bij de ministers Borst van volksgezondheid en Sorgdrager van justitie aangedrongen op wettelijke maatregelen. Bedrijven zouden volgens het kamerlid Varma verplicht moeten worden bepaalde grondstoffen op kwaliteit te onderzoeken.

Wemos, de organisatie voor internationale gezondheidsvraagstukken, vindt dat medicinale producten uit alle EU-landen aan dezelfde strenge kwaliteitseisen moeten voldoen als de medicijnen die in Europa worden gebruikt. De organisatie herhaalt haar krachtige pleidooi voor een strenge expoOwetgeving en voor een betere internationale controle.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Nederlands bedrijf in de fout bij controle

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 augustus 1996

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken