Bekijk het origineel

„Niet rekenen, maar letten op de tekenen”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Niet rekenen, maar letten op de tekenen”

Jeruzalem en eindtijd centraal bij “Zoeklicht”

3 minuten leestijd

UTRECHT - „Als het gaat over de wederkomst van de Heere Jezus, dan moeten we niet rekenen, maar letten op de tekenen”. Dat zei ds. W. J. J. Glashouwer zaterdag tijdens de jaarlijkse Zoeklicht-toogdag in Hil-versum.

De christelijke gereformeerde predikant en voormalig voorzitter van de Evangelische Omroep J. H. Velema haakte daarop in: „Prediking is voorbereiding op het einde. Gods Woord mag je niet als spoorboekje gebruiken. De wederkomst kent een profetisch scenario. Ziet dan toe en weest bereid. Bent u bekeerd? Ben jij gereed Jezus Christus te ontmoeten?”

Ruim vijfduizend vrienden van het Zoeklicht en bijna duizend leden van het Hollandkoor kwamen zaterdag in de Utrechtse Jaarbeurs bijeen. Het thema van de dag was “Jeruzalem, het brandpunt van de wereld”. Ook Roger Liebi, de Zwitserse auteur van het boek “Jeruzalem, obstakel voor de wereldvrede”, voerde het woord. Ds. Jac. Schouten, emeritus baptistenpredikant en voorzitter van het Zoeklicht, belichtte het thema in een meditatieve toespraak.

De deelnemers zongen, aldus presentator evangelist Theo Niemejer uit Mijdrecht, „echte Maranathaliederen, zoals „Vol verwachting blijf ik uitzien/ tot die dag eens dagen zal”. Samenzang en optreden van het Hollandkoor vormden een belangrijk bestanddeel van de dag. Ds. Schouten concludeerde aan het eind van de samenkomst dat de Heere „kennelijk in ons midden was door het koor en de aan wezigen. We merkten dat”. Hij memoreerde dat het blad 77 jaar bestaat. EO-programmamaker en presentator Feike ter Velde nam de functie van hoofdredacteur over van H. H. Blok

Blind en doof

Ds. Velema ‘tekende de mensheid anno 1996 als ziende blind en horende doof „Ja, zelfs een deel der chistenheid is dat. Ze vergapen zich aan de televisie en zien niet wat er aan de hand is. Ze horen Zijn stem niet”. Mede aan de hand van Matthéüs 24 bezag hij de tekenen der tijden. Hij ging in op wondertekenen en valse profeten. Hij omschreef de laatsten als hen die een leer naar en uit de mens brengen, „een levensleer die door eigen inspanning is te volbrengen” en”.

Verder zag ds. Velema als tekenen van de eindtijd de verdrukking en vervolging van christenen in Soedan en China. Maar ook de verkilling onder christenen rekent hij er onder. Daarop stelde hij dat letten op de tekenen als signalen van de wederkomst geen stokpaardje is van Maranatha-mensen. „Er zijn reformatorische stokpaardjes en evangelische hobbelpaarden. Maar als we alleen rondkijken en niet zien naar omhoog, is het tekort. Bent u bekeerd en ben jij gereed Hem te. ontmoeten?”

Pinksterdag

Ds. Glashouwer, voorzitter van Christenen voor Israël, merkte op dat „Allah veel haat preekt tegen het joodse volk”. Hij riep in herinnering dat het NOS-nieuws de laatste dagen ten aanzien van de oproep van Arafat om te demonstreren in Jeruzalem, sprak over een „gebedsbetoging en demonstratieve bidstond”. „Het Hollandkoor was onlangs in Jeruzalem, niet voor een gebedsbetoging, maar als demonstratie van Hefde door Hollandse christenen voor het joodse volk. Ik heb nooit zo iets indrukwekkends gezien. Zevenduizend joden, met en zonder keppel, luisterend naar het gezang „ivan het duizendkoppige koor. Ik beleed daar schuld voor de houding van christenen jegens dat volk. Misschien was het wel voor het eerst sinds de Pinksterdag dat de liefde van Christus zo duidelijk beleden werd in Jeruzalem”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 1996

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Niet rekenen, maar letten op de tekenen”

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 1996

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken