Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Tomaten tegen prostaatkanker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tomaten tegen prostaatkanker

2 minuten leestijd

Mannen die veel tomaten en tomatensap consumoien, blijken daardoor een kleinere kans te hebben op het krijgen van prostaatkanker. Het l)eschermende effect wordt waarschgnlijk veroorzaakt door lycopeen, een zogenaamde anti-oxidant die zorgt voor derodekleur van tomaten.

Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de eetgewoonten van bijna 50.000 Amerikaanse mannen dié in de gezondheidszorg werken, waarvan de resultaten werden gepresenteerd in het blad van het Amerikaanse National Cancer Institute (1995/nummer 23).

Lycopeen behoort net als bètacaroteen tot de familie van de carotenoïden. Dit zijn stoffen die veel in groente en fruit voorkomen. Lycopeen was een van de vijf onderzochte carotenoïden die de kans op prostaatkanker verkleinden. De andere carotenoïden, waaronder bèta-caroteen, lieten geen effect zien.

Enkele van de carotenoïden worden in het lichaam omgezet in vitamine A, zoals bèta-caroteen. Dit geldt echter niet voor lycopeen. Het is een sterke anti-oxidant die voorkomt in het weefsel van de prostaat.

Anti-oxidanten zijn stoffen die vrije radicalen in het lichaam kunnen uitschakelen. Vrije radicalen zijn agressieve zuurstofdeeltjes die een zeer kort leven leiden, maar in die korte tijd schade kunnen toebrengen aan de bloedvaten (harten vaatziekten) en in weefsels (kanker). Het bewijsmateriaal daarvoor wordt steeds omvangrijker.

Vrije radicalen kunnen onder meer ontstaan door roken, bij de vetvertering en overmatige blootstelling aan zonlicht. Ze kunnen worden ‘weggevangen’ door zogenaamde anti-oxidanteu’, zoals de vitaminen A, C en E, en bepaalde stoffen (flavonoïden, iso-flavonoïden en lignines) die onder andere voorkomen in granen, soja, groente en fruit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 september 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Tomaten tegen prostaatkanker

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 september 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken