Bekijk het origineel

Nog niets te zeggen over herkomst babymummies

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nog niets te zeggen over herkomst babymummies

Surinaamse gemeenschap vreest negatieve reacties

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Er valt nog niets te melden over de herkomst van de dode, gemummificeerde baby’s die vorige week zijn aangetroffen in twee Amsterdamse woningen. Volgens persofficier N. Schaar worden alle denkbare scenario’s betrokken in het onderzoek. Mogelijk zijn de baby’s afkomstig uit het buitenland. Schaar noemt het te vroeg om te spreken van rituele kinderslachtingen.

Veel Surinamers zeggen negatieve reacties te vrezen nu de gevonden baby’s in verband zijn gebracht met voodoo en winti. Voor velen van hen is winti een serieuze zaak. Als de baby’s er al mee te maken hebben, dan moet het een uitwas zijn, aldus beleidsmedewerker H. Winter van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum. Cultureel antropologe dr. W. van Wetering spreekt van wildwest-verhalen.

De Surinaamse winti-expert en psychiater A. Felder verklaarde gisteravond in de tv-actualiteitenrubriek 2Vahdaag echter wel degelijk misstanden te kennen. Hij zei tientallen Surinaamse vrouwen in zijn praktijk te krijgen die zijn misbruikt tijdens voodoo-sessies. Zij werden verkracht en financieel uitgebuit.

Medeplichtigheid

Bewoner E. R. van het pand aan de Van Ostadestraat waar drie gemummificeerde lijkjes zijn gevonden, wordt voorlopig medeplichtigheid aan kin dermoord ten laste gelegd. De zaak kwam aan het rollen toen de politie bij R. huiszoeking deed nadat de 26-jarige Mayra G. hem had beschuldigd van verkrachting. Haar 44-jarige moeder, een kennis van R., werd in mei dood aangetroffen in haar woning. Zij blijkt te zijn vergiftigd. Deze niet-natuurlijke dood wordt in het onderzoek meegenomen.

R. zelf heeft nog geen verklaring afgelegd over de herkomst van de babylijkjes, aldus een woordvoerder van de politie. Een team van vijftien rechercheurs onderzoekt de zaak. De politie hoort de komende tijd ongeveer 25 mensen die hebben gebeld met tips. Daar zitten mensen tussen die contact hebben met natuurgenezers. R. heeft verklaard dat hij zich bezighoudt met „genezingspraktijken”. Volgens getuigen is er sprake van het agressievere voodoo, afkomstig uit Haïti. Deze vorm kent wel kinderoffers, aldus ds. O. Bottenbleij uit Drachten.

Psychiater Felder gaf het voorbeeld van vrouwen wier man is overleden. Zij kregen van de winti-man te horen dat de dode echtgenoot nog eenmaal gemeenschap met hen wilde hebben. De voodoo-man leende dan zijn lichaam als instrument waarmee de gestorven man met de vrouw kon samenleven.

Ook zouden veel vrouwen financieel zijn uitgekleed. De slachtoffers durven geen aangifte te doen. Schaamte en de angst misschien toch met echte geesten te maken te hebben, maken hen weerloos, aldus Felter.

Niets geheimzinnigs

Natuurkruidengenezer* Pakosie uit Suriname stelde gisteren dat er niets geheimzinnigs is aan winti (betekent: wind en het onzichtbare). Volgens hem worden veel zaken aan winti en aan het verwante voodoo toegeschreven die er niets mee te maken hebben. „Je moet onderscheid maken tussen de religie en wat mensen er zelf aan hebben toegevoegd. En veel is gewoon onzin”.

Hij doelt onder meer op het oproepen van kwade geesten door een wisiman (heks) om iemand kwaad te berokkenen. „Iemand die dat doet, is voor de Surinaamse bosnegers een afvallige, iemand die aan hekserij doet”. De onlangs in Amsterdam gearresteerde ‘voodoopriester’ F. R., bij wie vier babylijkjes zijn aangetroffen, zou volgens hem ook een wisiman worden genoemd. De gruwelijke vondst heeft volgens Pakosie met voodoo of winti niets te maken. „In winti geschiedt het omgaan met doden juist met respect”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nog niets te zeggen over herkomst babymummies

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken