Bekijk het origineel

Saddam in één adem met Nebukadnezar genoemd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Saddam in één adem met Nebukadnezar genoemd

Irak trakteert zichzelf op enorm feest

3 minuten leestijd

BABYLON - De ceremoniemeester in het amfitheater zette de toon voor de avond: „We heten u welkom in Babyion. Land van beschaving, liefde en vrede. Land van Saddam Hoessein”. Irak neemt even een rustpauze in het jongste treffen met de Verenigde Staten en trakteert zichzelf op een enorm feest, dat is opgedragen aan het glorieuze verleden... en aan de huidige leider.

Het twee weken durende culturele Babylonfestival werd zondagavond geopend met een kleurrijke show en knallend vuurwerk. Het thema van het festival is: “Van Nebukadnezar tot Saddam Hoessein. De wederopstanding van Babyion”.

De Mesopotamische politieke, culturele en religieuze hoofdstad Babyion ligt op een uurtje rijden ten zijidwesten van Bagdad.

De stad bereikte zijn hoogtepunt tijdens de heerschappij van de grote bouwerkoning Nebukadnezar fi, die tassen 605 en 562 voor Christus regeerde.

Nu omringen de imposante ruïnesvan Baby Ion een modem amfitheater waar vijfduizend mensen de opening van het jaarlijkse festival meemaakten. Saddam Hoessein kwam zelf niet en staurde vice-president Taha Yassin Ramadan. Maar de geest, en vooral de politiek, van de Iraakse leider waarde overal rond.

Ramadan, naar goed Iraaks militair gebruik gekleed in een olijfgroen uniform en met een pistool op zijn heup, verklaarde dat de timing van het festival dit jaar precies past.

„Hetvalt samen met de vreugde en vieringen van de Irakezen na hun overwinning en jacht op agenten en vreemdelingen in het dierbare noorden”, aldus de vice-president, verwijzend naar het optreden van de Iraakse strijdkrachten in de Koerdische regio de afgelopen maand. Over de Amerikaanse vergeldingsbombardementen werd niet gerept.

Financiële crisis

De Iraakse president spendeerde in de jaren tachtig miljoenen guldens aan een pompeuze heropbouw van enkele van de mines van Babyion.

Het project moest echter worden opgeschort wegens de financiële crisisdie in Irak heerst na invoering van de internationale economische sancties als gevolg van de invasie van Koeweit in 1990. Maar Saddams naam staat genoteerd in een van de stenen die gebruikt werden om het paleis van Nebukadnezar te renoveren.

Saddam vergelijken met de Babylonische koningen is een geliefd tijdverdrijf van het Iraakse regime. Niet weinigen onder de 20 miljoen Irakezen beschouwen Saddam Hoessein inmiddels als een godheid. Er gaat geen dag .voorbij of de foto van de Iraakse leider verschijnt op de voorpagina’s van alle kranten: Saddam in militair uniform; Saddam in traditionele Arabische kledij; Saddam in kostuum. Ook wordt de heerser van Bagdad

vaak omschreven in de bewoordingen die direct afkomstig zijn uit het gouden tijdperk van de Abbasidische kaliefen, die in de negende eeuw regeerden. Het gaat als volgt: „J)e president, de leider, zegerijk door Allahs wil, Saddam Hoessein”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 september 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Saddam in één adem met Nebukadnezar genoemd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 september 1996

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken