Bekijk het origineel

Jasper, Liesbeth en Vincent van Gogh

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jasper, Liesbeth en Vincent van Gogh

2 minuten leestijd

„Kijk uit!” roept oom Paul, „dadelijk valt de Van Gogh van de muur!” Heeft mijn oom Paul een échte Van Gogh in huis? Daar wil ik meer van weten...

Liesbeth en Jasper logeren in de vakantie bij oom Paul. Liesbeth vertelt wat ze daar allemaal beleven. Bij het opruimen van de zolder vinden ze een schilderij van Vincent van Gogh, maar of de beroemde schilder dat echt zelf geschilderd heeft, is de vraag. Dat gaan ze in ieder geval uitzoeken. Oom Paul heeft een dik boek over Van Gogh. Ze gaan naar het Brabantse dorpje Nuenen, waar Vincent gewoond en gewerkt heeft, en kijken .alvast of daar niet de kerk staat die op het doek van oom Paul geschilderd is. Oom Paul neemt de kinderen mee naar het Van Goghmuseum in Amsterdam en naar het KröUer-MüUer Mu seum op de Hoge Veluwe. Het is een leerzame vakantie, Jasper en Liesbeth weten nu ook wat “pointillisme” en “expressionisme” is. Ze sturen een foto van oom Pauls schilderij naar een expert...

Tussen de avonturen van Jasper en Liesbeth is het trieste levensverhaal van Vincent van Gogh beschreven en laten reproducties zien waar en hoe hij schilderde. Bij elke foto van een schilderij staan een paar regels uit brieven die Vincent schreef aan zijn broer Theo.

Het boek is bedoeld om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met kunst en met deze kunstenaar, die in zijn leven slechts één schilde rij verkocht, en een eind aan zijn leven maakte toen hij zevenendertig jaar was. En dan te bedenken dat zijn schilderijen nu voor twintig miljoen over de toonbank gaan.

Claudine Roucha maakte eigentijdse illustraties bij de avonturen van Jasper en Liesbeth en het resultaat is een leuk, leerzaam boek. Een tikje spannend, want aan het eind lees je hoe oom Pauls Van Gogh ontmaskerd wordt door een expert...

In deze serie verschenen twee andere delen over Pieter Bruegel en Leonardo da Vinci. Een deel over de joodse schilder Mare Chagall is in voorbereiding.

N.a.v. “Vincent van Gogh. De schilder en zijn verhaal”; tekst Jacqueline Loumage; illustraties Claudine Roucha; uitg. Casterman, Dronten, 1995; gebonden, genaaid; 60 blz. in kleur; ƒ 24,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 oktober 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Jasper, Liesbeth en Vincent van Gogh

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 oktober 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken