Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Avondklok

WASHINGTON (RTR) - Het Amerikaans atoomproefeiland Amchitka voor de kust van Alaska lekt radioactiviteit in de Bering Zee. De regering in Washington ontkent dat er sprake is van ernstige besmetting, maar heeft Greenpeace wel samenwerking toegezegd bij de bestudering van de bevindingen van de milieuorganisatie. De Amerikanen hielden op Amchitka in de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig in totaal drie ondergrondse kemproeven. Oorzaak van het lekken is volgens Greenpeace dat de ontploffingen te dicht onder de oppervlakte plaatshadden. Zo verdween bij één proef een kreek. White Alice Creek, in de krater van de explosie. Daardoor loopt nu radioactief besmet water in

Zuurstof

WASHINGTON (DPA/EFE) Nieuw onderzoek steunt, althans volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, de these dat een groot deel van de zuurstof op aarde is ontstaan bij continentale verschuivingen. Bij de botsing van continenten en de vorming van grote gebergten werden enorme hoeveelheden organisch materiaal onder de zee bedolven, zeiden NASA-wetenschappers gisteren in Washington. Daarbij kwam zuurstof vrij en kwam het terecht in de jonge aardse atmosfeer. Onderzoekers namen lang aan dat zuurstof is ontstaan als een bijproduct van de plantenwereld, de fotosynthese. Bij dit proces nemen planten kooldioxide en water op en scheiden zij zuurstof en organische stoffen uit. Maar volgens onderzoeker DesMarais verklaart fotosynthese niet geheel de toeneming van zuurstof in de atmosfeer.

Albanië

LONDEN (RTR/AFP) - De Britse regering geeft Albanië 1,5 ton goud terug, waar bijna vijftig jaar over is geruzied. Het goud, ter waarde van 36 miljoen gulden, ligt sinds 1947 in de kluizen van de Bank van Engeland. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s geroofd uit de Nationale Bank in Tirana. Londen gaf het niet terug wegens een geschil over de schadevergoeding voor een incident dat zich in 1946 voordeed. Toen liepen twee Britse oorlogsschepen voor de Albanese kust op mijnen, waarbij 44 opvarenden omkwamen.

Avondklok

WASHINGTON (AP) - Een avondklok die sinds vorig jaar september in de Amerikaanse hoofdstad Washington van kracht is voor kinderen onder de 17, strookt niet met de grondwet, heeft een federale rechtbank gisteren bepaald. Het District of Columbia, waaronder Washington ressorteert, heeft gezegd de maatregel, die kinderen tussen 23.00 en 6.00 uur en in het weekeinde vanaf 24.CX) uur tot 6 van de straat houdt, voor hun eigen veiligheid te hebben genomen. In de hele VS hebben gemeenten soortgelijke beperkende maatregelen doorgevoerd. De zaak was aanhangig gemaakt door de American Civil Liberties Union (ACLU) namens acht tieners, vier ouders en een bioscoopbedrijf. Zij betoogden dat de avondklok een schending betekent van de bewegingsvrijheid van jongeren en het recht van ouders om hun kinderen naar eigen inzicht groot, te brengen. De rechtbank stelde hen in het gelijk en wees het argument van de overheid dat de avondklok de bescherming van jongeren dient, van de hand. De maatregel is te algemeen en te vaag om een beperking van de grondrechten van mensen te rechtvaardigen, zei de rechter.

Flat Cairo

CAIRO (AP) - Egyptische reddingswerkers hebben tot nu toe 25 doden aangetroffen onder het puin van het flatgebouw in Cairo dat zondag instortte. Tientallen mensen worden nog vermist en gevreesd wordt dat ook zij de ramp niet hebben overleefd. Reddingswerkers sproeiden gisteren een desinfecteringsmiddel over het puin, waar een doordringende lijkenlucht uit opsteeg. Gisteren werden nog twee jonge vrouwen, een Australische en een Egyptische,’ levend van onder het puin vandaan gehaald, nadat er 21 uur achtereen geen levenden meer waren aangetroffen.

Walesa

WARSCHAU (AP) - De voormalige Poolse president Lech Walesa wordt ervan beschuldigd geheime documenten illegaal in zijn bezit te hebben gehouden nadat hij zijn ambt had neergelegd. Walesa ontkent. „Ik heb geen enkel document dat als geheim is aangemerkt”, zei hij gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 oktober 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 oktober 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken