Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereldwijd

3 minuten leestijd

Auschwitz

WARSCHAU (DPA/AFP) Onbekenden hebben de oude joodse begraafplaats in Auschwitz, in het zuiden van Polen, geschonden. Zij vernielden 43 grafstenen op de in het midden van dstad gelegen begraafplaats, zo berichtte het Poolse persbureau PAP gisteren. De begraafplaats, nog tohet uitbreken van de oorlog in gebruik, ligt op enkele kilometers afstand van het vernietigingskamp van de nazi’s uit de Tweede Wereldoorlog.

Rode Kruis

KHARTOEM (AFP) - Het Rode Kruis mag niet langer hulp verlenen in Soedan. De regering in Khartoem besloot gisteren alle activiteiten van deze internationale organisatie te verbieden. Volgens de autoriteiten is het Rode Kruis betrokken bij wapenleveranties aan de rebellen in het zuiden van Soedan, de SPLA. Zij doelen met name op een vliegtuig dat de hulporganisatie had gecharterd en vrijdag in een plaatsje in het zuiden door opstandelingen tijdelijk aan de grond werd gehouden. Het toestel zou zijn gebruikt om gewapende militieleden van de SPLA en kisten munitie te vervoeren.

Rode Khmer

PHNOM PENH (AP) - De Rode-Khmercommandant die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering van en moord op drie westerse toeristen bevindt zich vermoedelijk onder de duizenden guerrillastrijders die zijn overgelopen naar de regering, zo hebben Cambodjaanse inlichtingenfunctionarissen gisteren verklaard. Er zijn ook berichten binnengekomen dat de commandant, Nuon Paet, ziek is en in de jungle verblijft of zichzelf enkele maanden geleden van het leven heeft beroofd. Inlichtingenfunctionarissen bij de ministeries van defensie en binnenlandse zaken geloven echter dat Paet zich bij de overlopers heeft geschaard.

Hezbollah

LONDEN (AP) - Iran produceert een krachtige lange-afstandsraket die volgens westerse deskundigen inmiddels wordt ingezet door de sjiitische guerrillabeweging Hezbollah in Libanon. Zo meldde het defensieweekblad Jane’s gisteren. Het 240 mm artillerie-raketsysteem met een bereik van meer dan 40 kilometer lijkt volgens Jane’s veel op drie Noord-Koreaanse raketsystemen, de enige in de wereld die ongeleide raketten kunnen afschieten over dergelijke afstanden. In september meldde het Israëlische leger al dat Hezbollah over krachtige raketten beschikt met een bereik van 43 kilometer.

Interpol

MOSKOU (AP) - De internationale politieorganisatie Interpol zegt meer dan vijfhonderd Russische burgers in het buitenland te hebben geïdentificeerd die worden verdacht van misdaden, zo heeft het hoofd van het Russische Interpolbureau, generaal-majoor Iwan Sardak, gisteren bekendgemaakt. Rusland heeft sinds vijf jaar een Interpolbureau, maar tot voor kort was de status ervan niet duidelijk omschreven. Vorige maand werd het bureau echter onderdeel gemaakt van het ministerie van binnenlandse zaken.

Noord-Irak

ANKARA (AP) - Volgens de Turkse krant Milliyet heeft Turkije 8000 militairen naar NoordIrak gestuurd om daar op TurksKoerdische rebellen te jagen. De legereenheden, die worden ondersteund door F-16 gevechtsvliegtuigen en Cobra gevechtshelikopters, staken zondag de grens over en hebben sindsdien 25 guerrillastrijders gedood, meldde Milliyet gisteren. Het Turkse leger overschrijdt van tijd tot tijd de grens met Irak bij zijn acties tegen Koerdische guerrillastrijders die sinds 1984 strijden voor autonomie in Zuidoost-Turkije.

Sowjetspion

MOSKOU (AP) - De Russische buitenlandse geheime dienst heeft gisteren met vergeldingsacties gedreigd als antwoord op de arrestatie door de Amerikaanse federale dienst FBI van de voormalige sovjetspion Wladimir Galkin. De Rus werd op 29 oktober op de luchthaven van New York aangehouden. Hij was lid van een officiële Moskouse politiedelegatie. Hij verzamelde volgens de. FB

eind jaren tachtig en begin jaren negentig voor de Sowjet-Unie en later Rusland informatie over onder meer het Amerikaanse luchtdefensiesysteem Star Wars. Russische diplomaten lieten tegenover het persbureau Itar-Tass weten dat hij minimaal acht jaar gevangenisstraf in de VS kan verwachten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 november 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 november 1996

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken