Bekijk het origineel

Noodlanding gekaapte Boeing kost 123 levens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noodlanding gekaapte Boeing kost 123 levens

Kapers negeren waarschuwing voor brandstof gebrek

4 minuten leestijd

ADDIS ABEBA (AFP/EFE) - Een noodlanding van een gekaapte Ethiopische Boeing 767 heeft het afgelopen weekeinde vlak voor de kust van de Comoren in de Indische Oceaan aan 123 van de 175 inzittenden het leven gekost. De Ethiopische regering heeft vanaf vandaag drie dagen van nationale rouvi’ aangekondigd.

De Ethiopische luchtvaartmaatschappij Ethiopian maakte bekend dat 123 passagiers zijn omgekomen en dat 52 mensen het drama hebben overleefd. Ruim vijftig lichamen bevinden zich nog in het verwrongen wrak. Ze worden mogelijk vandaag bij eb geborgen.

Aan het begin van de vlucht drongen drie Ethiopische kapers de cockpit binnen. Volgens een passagier zeiden de kapers dat zij uit een Ethiopische gevangenis waren ontsnapt en dat zij het vliegtuig zouden opblazen als de piloot niet naar Australië zou vliegen. Een van hen was gewapend met een kleine bijl die in het vliegtuig lag voor noodgevallen, de tweede zwaaide met een brandblusapparaat en de derde had een voorwerp dat naar zijn zeggen een bom was.

„Bizarre taferelen’*

Co-piloot Yönas Mekuria zei dat de piloot, Leul Abate, tevergeefs had geprobeerd de kapers duidelijk te maken dat hij niet voldoende brandstof had om door te vliegen naar Australië.

Toen Abate liet weten te gaan landen op de luchthaven van Moroni, de hoofdstad van de Comoren, braken in de woorden van Mekuria „bizarre” taferelen uit. De kapers grepen naar de instrumenten in de cockpit en maakten de radio onklaar. Het toestel haalde op 20 kilometer na de luchthaven van Moroni niet. De piloot zag zich gedwongen een noodlanding te maken in ondiep water op honderd meter van het strand.

Twee van de drie kapers zijn geanresteerd op aanwijzing van de geredde piloot en co-piloot. De derde is vermoedelijk omgekomen, zeiden de autoriteiten gisteren. De drie wilden volgens de piloot „geschiedenis maken”.

Duikers zeiden gisteren dat het toestel in drie grote en een aantal kleinere stukken is gebroken. De drie grote stukken liggen op ongeveer 100 meter van het strand van het hoofdeiland, Grande Comore. De kleinere stukken zijn op ongeveer 500 meter afstand in de zee gezonken. Vermoed wordt dat in die stukken nog slachtoffers vastzitten. De eilandbewoners voeren met hun eigen kleine boten onmiddellijk uit om overlevenden op te pikken. De gewonden werden op het strand behandeld door enkele Franse artsen die hun vakantie op de Comoren doorbrachten.

De reddingswerkzaamheden werden gisterochtend ernstig bemoeilijkt door ruwe zee en de aanvankelijke angst dat zich in het uiteengereten vliegtuig een explosie zou kunnen voordoen.

Overlevenden

Het toestel was met 163 passagiers en 12 bemanningsleden onderweg van de Ethiopische hoofdstad, Addis Abeba, naar Abidjan in Ivoorkust en zou tussenstops maken in Nairobi (Kenia), Brazzaville (Kongo) en Lagos (Nigeria).

Onder de overlevenden zijn de Amerikaanse consul-generaal in Bombay, Frank Huddle, en zijn echtgenote, zei een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in New Delhi. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat er nog meer Amerikanen aan boord waren, van wie nog zeker twee de ramp hebben overleefd.

Van de acht Israëliërs aan boord heeft zeker een de ramp overleefd, meldde de Israëlische radio gisteren. Het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken meldde dat er ook drie Italianen in het vliegtuig zaten die de ramp allen hebben overleefd. Voorts is officieel bekendgemaakt dat er acht Britten en twee Zweden aan boord waren en werd ook melding gemaakt van twee Franse passagiers. Het ZuidKoreaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat een van hun in Kenia geaccrediteerde diplomaten bij de ramp is omgekomen.

Onder de omgekomen slachtoffers is ook de Keniaanse cameraman Mohamed Amin (53). Hij werkte voornamelijk in Oost-Afrika voor het Britse persbureau Reuter. In 1984 bracht hij de eerste beelden van de hongersnood in Noord-Ethiopië. Amin speelde zo een belangrijke rol. bij het op gang brengen van hulpacties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 november 1996

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Noodlanding gekaapte Boeing kost 123 levens

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 november 1996

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken