Bekijk het origineel

Bij Gebrs. Verloop komt de mens voor de machine

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bij Gebrs. Verloop komt de mens voor de machine

Alblasserdamse drukkers zien in 75 jaar techniek ingrijpend veranderen

5 minuten leestijd

ALBLASSERDAM - „Te groot gaan leven en denken, en als het goed gaat, het zo laten blijven”. Twee fouten die een ondernemer de das om kunnen doen. Directeur Nico Verloop van Drukkerij Gebrs. Verloop (DGV) in Alblasserdam is dankbaar dat hij en zijn broers ervoor bewaard zijn. Daardoor heeft het bedrijf onlangs zijn 75-jarig bestaan kunnen herdenken.

Het moderne pand op het Alblasserdamse bedrijventerrein Vinkenwaard is een groot verschil met de bakermat van de drukkerij. Vader Jan Verloop startte in 1921 in een houten schuur van drieëneenhalf bij vijf meter zijn bedrijf. Verloop had het vak geleerd bij een plaatselijke drukker, maar was na zijn diensttijd werkloos geraakt. Hij zat niet bij de pakken neer maar startte een eigen zaak. Na een paar jaar verhuisde het bedrijf naar de Oost-Kinderdijk, waar het tot 1994 gevestigd was.

Familiebedrijf

De drukkerij is bijna vanaf het begin een familiebedrijf geweest. Vader Jan nam al snel broer Kees in de zaak. Waar Jan zich voornamelijk met het drukwerk bezighield, dreef Kees de boekhandel. In 1958 is Kees zelfstandig verdergegaan.

Inmiddels had de tweede generatie Verloop haar intree gedaan. De broers Piet, Nico en Kees kwamen bij hun vader in de zaak. Nico en Kees, die de leiding heeft van het weekblad De Klaroen, zijn nog steeds actief. Piet is een paar jaar geleden met pensioen gegaan. Nico, die inmiddels 63 is, denkt nog niet aan terugtreden.

Niettemin is Verloop realist genoeg om te beseffen dat er over opvolging nagedacht moet worden. Zoon Arjan is in 1993 in het bedrijf komen werken. Het is de bedoeling dat hij „te zijner tijd de zaak over zal nemen. Hij heeft er ook een opleiding voor gehad”. Verloop zelf heeft „maar één jaar ulo” en dat „zou nu niet genoeg zijn om een bedrijf te leiden. Je moet meer weten van de techniek en ook wel een paar talen kennen”.

Techniek

De techniek is in de loop van de driekwart eeuw dat de drukkerij bestaat, ingrijpend veranderd. Jarenlang domineerde het loodzetten de drukkerij. In de vitrine in de directiekamer zijn nog enkele herinneringen aan die tijd te vinden, zoals loodmatrijzen. In de drukkerij bevindt zich nog een aantal zetbokken met daarin laden vol loden letters die in het verleden een voor een met de hand naast elkaar werden gezet.

Het lood maakte in de jaren zeventig plaats voor het fotozetten. Deze techniek is inmiddels ook al verouderd. Desk Top Publishing met behulp van computers bepaalt nu de druktechniek. Zowel Apple- als DOS-floppy’s kunnen zonder problemen worden verwerkt. Ooit werd alles in zwart en wit gedrukt. Sinds enkele decennia is kleur uit drukwerk niet meer weg te denken, wat bij EKJV heeft geleid tot onder meer de aanschaf van een tweekleurenpers. Dit om aan de stijgende vraag naar meerkleurendrukwerk te kunnen voldoen. In de toekomst gaat het bedrijf mogelijk digitaal drukken.

Bij de introductie van nieuwe technieken is de drukkerij niet haantje de voorste, maar loopt het bedrijf ook niet achteraan. „De omschakeling van de ene op de andere techniek is altijd heel geleidelijk gegaan. Wij hebben nooit iets willen forceren. Door de geleidelijke overgang is er ook meer tijd om het personeel om te scholen en vertrouwd te maken met de nieuwe techniek”.

Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur houdt Verloop er rekening mee wat dat voor zijn personeel betekent. „Het gaat er niet om snel een machine te kopen en daarna pas aan de mensen te denken die ermee moeten werken. Wij hebben altijd eerst gesproken de mensen, die moeten met de machines werken. Daarna hebben we besloten welk apparaat we zouden kopen”.

Wat zijn medewerkers betreft, prijst de drukker zich gelukkig dat hij nog nooit mensen heeft moeten ontslaan. Op dit moment werken er bij het bedrijf elf vaste krachten en twee parttimers. In het verleden is het personeelsbestand wel eens groter geweest, maar door het verdwijnen van het ‘handwerk’ is het via natuurlijk verloop gekrompen. De werknemers van Verloop zijn hun werkgever trouw. Het bedrijf kent intussen vier mensen die vijftig jaar in dienst zijn en drie zilveren jubilarissen.

Specialiteit

In de driekwart eeuw is het het bedrijf niet altijd voor de wind gegaan. „We hebben altijd ons werk gehad, maar het waren wel eens moeilijke tijden. Vader heeft uit pure armoede boeken gedrukt omdat hij anders geen werk had. In het verleden hadden we soms voor maanden vooruit werk, nu is dat voor een kortere periode. De toekomst zie ik ondanks de overcapaciteit die er in de grafische sector is, positief tegemoet. De concurrentie wordt wel steeds harder”.

De specialiteit van het bedrijf is het verzorgen van reclamedrukwerk voor midden- en kleinbedrijf „Wij kunnen hun een totaalpakket aanbieden. We kunnen de klanten helpen bij het ontwerp, maar ook de adressering en verzending van het drukwerk voor hen verzorgen”. Daarnaast drukt Verloop een aantal periodieken. En voor de gewone man of vrouw heeft het bedrijf een keur van mogelijkheden als het gaat om familiedrukwerk.

In de loop der jaren is de klantenkring aanzienlijk veranderd. „Vroeger hadden we een paar grote klanten, nu hebben we veel klanten, onder wie ook redelijk wat kleine. Er worden nu veel meer gesprekken met de klanten gevoerd, omdat het werk veel ingewikkelder is geworden”.

De aanlevering van de opdrachten is aanzienlijk veranderd. Kwamen de opdrachtgevers vroeger met velletjes beschreven papier, nu heeft Verloop klanten die met floppy’s of complete films aankomen. Het enige wat het bedrijf nog hoeft te doen, is de platen maken en drukken.

Ootmoed

Als Verloop de balans van de afgelopen 75 jaar opmaakt, kan hij alleen maar met dankbaarheid terugkijken. „Terugziende moeten we zeggen dat door vader en ons is ervaren zoals mijn broer Piet eens heeft gezegd: „Gods goede hand is over ons geweest”. Als het alleen aan mijn capaciteiten had gelegen, had de drukkerij niet meer bestaan. Dat noopt tot ootmoed en dankbaarheid”.

Vanwege die gezindheid is het 75-jarig bestaan niet op grootse wijze gevierd. Het personeel heeft onder andere een zilveren dasspeld gekregen. Het bedrijf heeft in plaats van een receptie voor relaties een gift overgemaakt naar vijf instellingen die opkomen voor kinderen in nood. In Alblasserdam heeft de drukkerij huis aan huis een kaart verspreid waarop de 550-jarige geschiedenis van het dorp is beschreven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bij Gebrs. Verloop komt de mens voor de machine

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken