Bekijk het origineel

Nederlander krijgt het steeds drukker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlander krijgt het steeds drukker

„Heleboel huishoudelijk werk blijft liggen”

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De Nederlander krijgt het steeds drukker. Elke volwassene is de afgelopen vijf jaar drie uur per week langer bezig geweest met betaald werken, onderwijs en huishouden. Deze toename is te verklaren uit het feit dat veel meer vrouwen zijn gaan werken en zowel mannen als vrouwen meer onderwijs volgden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat het SCP elke vijf jaar presenteert. Uit de resultaten, die binnenkort verschijnen in het blad Economisch-Statistische Berichten, blijkt dat tweeverdieners het ’t drukst hebben. Zij besteden 56 uur aan de trits werk, school en huishouden. Werkende mannen kregen het de afgelopen tien jaar drukker. Hun werkdruk ging van 51 uur naar 54 uur. Dat komt vooral doordat ze meer onderwijs volgen, niet vanwege extra inspanningen in het huishouden. Hun vrouwen kregen het daarentegen in die periode juist iets rustiger. Zij zijn 42 uur bezig met het huishouden, zorg voor de kinderen en het volgen van onderwijs, tegen 43 uur tien jaar terug.

Afhaalchinees

Alleenstaanden die werken, hebben het met 53 uur per week ook druk. Alleenstaande niet-werkende mannen hebben het met 46 uur weekbesteding drukker dan hun vrouwelijke tegenhangers (32 uur). Ook hier zit het verschil in het volgen van onderwijs. Alleenstaande niet-werkende mannen halen twee keer vaker dan de gemiddelde Nederlander hun eten bij de afhaalchinees of pizzeria.

Bijna 40 procent van de bevolking gaat tegenwoordig één keer per maand uit eten. Het restaurantbezoek is de afgelopen tien jaar in alle bevolkingsgroepen met 5 procent gestegen. De huisvrouw met de werkende man ziet het restaurant het minst van binnen, de alleenstaande werkende vrouw en de mannelijke en vrouwelijke tweeverdiener laten zich het vaakst buitenshuis bedienen.

De Nederlanders mogen het dan drukker krijgen met onderwijs volgen en buitenshuis eten, het huishouden is het kind van de rekening. Werkende vrouwen besteden steeds minder tijd aan het huishouden, terwijl hun partners deze teruggang nauwelijks opvangen.

Ramen lappen

SCP-onderzoeker De Hart hierover vanmorgen in Trouw: „Er blijf in Nederland nu een heleboel huishoudelijk werk liggen. Kijk maar om je heen: Niemand zit meer z’n stoep te boenen of elk week de ramen te lappen”. Hij constateert dat mannen en vrouwen meer tijd besteden aan hun kinderen. Mannen combineren dat vaker met het doen van leuke dingen, zoals naar een McDonald’s gaan, terwijl vrouwen het ouderschap vaak combineren met huishoudelijke klussen.

De mechanisering van het huishouden zet door. Het aantal huishoudens met een wasdroger steeg in tien jaar van 14 naar 34 procent, dat van magnetrons van 16 procent in 1990 naar 38 procent vorig jaar. Ook het aantal diepvriezers nam de afgelopen tien jaar toe: met 10 procent. Het bezit van de computer is ook drastisch toegenomen: van 7 procent in 1985 tot 33 procent in 1995. Slechts een op de zeven huishoudens (14 procent) is in het bezit van een vaatwasser. Daarentegen bezit tweederde wel een naaimachine.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nederlander krijgt het steeds drukker

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken