Bekijk het origineel

Arbeidsbureaus willen extra geld van overheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Arbeidsbureaus willen extra geld van overheid

Mensen met een handicap nieuwe doelgroep

2 minuten leestijd

ZOETERMEER - De arbeidsbureaus willen 16 tot 20 miljoen gulden van de overheid ontvangen om mensen met een handicap aan een baan te helpen. Dit bedrag komt boven op de 160 miljoen gulden die via de bedrijfeverenigingen beschikbaar komt voor de reintegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten.

De gedeeltelijk arbeidsgeschikten zijn een nieuwe doelgroep voor de arbeidsbureaus. Voor deze werkzoekenden gaat de arbeidsvoorziening zich, evenals voor langdurig werklozen, minderheden en vrouwen, extra inzetten. De gedeeltelijk arbeidsgeschikten zullen via scholing klaargemaakt worden voor de arbeidsmarkt. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van de werkzoekende en de vraag van de arbeidsmarkt.

Voor hoeveel mensen die gedeeltelijk wao’er zijn de arbeidsbureaus gaan bemiddelen, is nog onduidelijk. Een streefcijfer wordt pas bekend nadat de overkoepelende organisatie van de arbeidsbureaus, het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA), in maart een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met het GAK. Directeur Troost van het CBA schatte de groep gedeeltelijk arbeidsgeschikten gisteren tijdens een persbijeenkomst op 100.000 tot 130.000 mensen.

Het GAK houdt zich van oudsher (vroeger via de Gemeenschappelijke Medische Dienst) bezig met het aan het werk helpen van gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Die taak nemen de arbeidsbureaus nu op zich. Het GAK had voor de reïntegratie van wao’ers via de bedrijfsverenigingen 160 miljoen gulden beschikbaar. Dit bedrag en 10 tot 15 procent extra van de overheid meent het CBA nodig te hebben om zijn taak te kunnen uitvoeren. De wao’ers hebben volgens Troost meer begeleiding nodig dan de gemiddelde werkzoekende uit het huidige bestand van de arbeidsbureaus.

Taakstelling

Het CBA heeft de taakstelling vorig jaar goeddeels behaald, zo blijkt uit voorlopige cijfers over 1996. Het aantal plaatsingen, ook van mensen die nog geen baan hadden, komt uit op 103 procent van de taakstelling. Ook wisten de arbeidsbureaus meer vrouwen en jongeren aan een baan te helpen dan zij van te voren berekend hadden. Minder succesvol was de arbeidsvoorziening als het gaat om de langdurig werklozen en minderheden, met respectievelijk 93 en 96 procent bleef het resultaat achter bij de streefcijfers.

Die tegenvallende resultaten schrijft Troost toe aan de grootscheepse reorganisatie van de arbeidsbureaus, waardoor er 1500 banen en tien bureaus zijn verdwenen. Begin vorig jaar bleef de arbeidsvoorziening „dramatisch” ver verwijderd van de doelstelling, in de loop van het jaar werd dat beter. Voor dit jaar zijn de streefcijfers gelijk aan die van 1996.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Arbeidsbureaus willen extra geld van overheid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken