Bekijk het origineel

Rwandese Hutu’s doden Spaanse hulpverleners

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rwandese Hutu’s doden Spaanse hulpverleners

Hulporganisaties vertrekken uit Ruhengeri

3 minuten leestijd

KIGALI (AFP) - De Franse medische hulporganisatie Médecins du Monde stopt al haar werk in Rwanda wegens de dood van drie Spaanse hulpverleners door een aanval zaterdagavond in Ruhengeri. Dit heeft de organisatie gisteren meegedeeld.

Door de aanval van Hutu-extremisten kwamen ook zeker drie Rwandese militairen om. Nitin Madhav, een Amerikaan die bij de aanval zwaargewond raakte, vertelde aan een Amerikaanse diplomaat dat de aanvallers het terrein van de hulpverleners binnenvielen en de paspoorten van de aanwezigen wilden zien. Toen ze buiten geweervuur hoorden, begonnen ze de hulpverleners te doden. Madhav viel op de grond en werd in zijn benen en voeten geschoten. Een van zijn benen moest later tot boven de knie worden geamputeerd.

De omgekomen hulpverleners werkten voor Médicos del Mundo, de Spaanse afdeling van de organisatie. De hulpverleners zouden het doelwit van de aanval zijn geweest. De aanvallers zochten medicamenten en geld.

Een Rwandese legerofficier zei dat de Hutu’s eropuit zijn de hulpverleners uit het land te verjagen. De Rwandese regering heeft inmiddels troepenversterkingen naar de stad gestuurd. Afgelopen week deden zich meer incidenten voor waarbij buitenlanders het doelwit van gewelddaden waren. De VN waarschuwden zaterdag dat het geweld kan leiden tot het staken van hulpacties in delen van het land.

Nederlandse afdeling

De Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen gaat niet weg uit Rwanda, maar heeft haar team wel uit Ruhengeri teruggetrokken. Het team, waarin overigens geen Nederlanders zitten, is inmiddels in Kigali aangekomen. „Ze zullen daar een paar dagen blijven om bij te komen. We moeten ons beraden of we terugkeren of niet”, zegt projectmanager H. van Oort. Volgens hem zijn nu alle hulpverleners uit Ruhengeri weg.

De gevechten in Ruhengeri zouden zijn begonnen met schermutselingen in een krottenwijk. Daarbij zouden uit Zaïre teruggekeerde Hutu’s zijn betrokken. Rwanda is overbevolkt en de regering wordt gedomineerd door Tutsi’s, de traditioneel machtige minderheid in het land. De Regering steunt de rebellen in Oost-Zaïre. De gevechten daar, eind vorig jaar, veroorzaakten een golf van terugkerende Hutu-vluchtelingen naar Rwanda. Onder hen zijn gewapende leden van Hutu-milities die tegen de regering zijn gekant.

Vonnissen

Intussen heeft een rechtbank in het Rwandese Butare drie ex-leraren ter dood veroordeeld wegens hun aandeel in de volkerenmoord van 1994, waarbij zo’n half miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden afgeslacht. Dat meldde gisteren de Rwandese radio.

De rechtbank bevond de drie vrijdag schuldig aan massamoord, misdaden tegen de menselijkheid, het vormen van een groep die wreedheden beging en het binnendringen van huizen op zoek naar mensen om te vermoorden, zo werd gezegd voor de radio.

Op de zitting van 10 januari weigerde het drietal schuldig of onschuldig te pleiten uit protest tegen de huns inziens gebrekkige en oneerlijke rechtsgang. Zij beschikten ook niet over een advocaat en kregen te weinig tijd om de verdediging voor te bereiden. Het hof had hun klachten ongegrond verklaard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Rwandese Hutu’s doden Spaanse hulpverleners

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken