Bekijk het origineel

KNP BT schrapt 1000 banen bij papierdivisie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

KNP BT schrapt 1000 banen bij papierdivisie

Maatregel komt volkomen onverwacht

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - KNP BT zet het mes in zijn kwakkelende papierdivisie KNP Leykam. Het concern schrapt tot eind 1999 duizend van de in totaal 4600 banen. Met de reorganisatie wil KNP BT op jaarbasis ƒ 100 miljoen besparen.

KNP Leykam heeft vooral grote vestigingen in Nederland (Nijmegen en Maastricht) en Oostenrijk. In Nederland verdwijnen 350 van de 1500 banen, in Oostenrijk ruim 500 en in België 110. De overige arbeidsplaatsen betreffen locaties elders in Europa. KNP BT gaat ervan uit dat de sanering niet zonder gedwongen ontslagen kan worden afgerond.

Voor de Industriebond FNV komt het banenverlies volkomen onverwacht, zo verklaarde districtsbestuurder B. Addink. De bond noemt de voorstellen ingrijpend en wil er alles aan doen om gedwongen ontslagen te voorkomen. Verder wil Addink samen met de ondernemingsraad en een extern adviesbureau de plannen van KNP BT grondig doorlichten.

KNP BT, die zich bij zijn reorganisatieplan heeft laten bijstaan door organisatieadviesbureau McKinsey, wil zijn papierdivisie tot een van de meest concurrerende in Europa maken. Het bedrijf is specialist in houtvrij, gestreken papier. Vorig jaar heeft het besloten op zoek te gaan naar een strategische partner voor KNP Leykam. KNP BT denkt dat dit nodig is, omdat de schaalvergroting in de papierindustrie steeds heviger vormen aanneemt. Het concern sluit een minderheidsbelang in een beoogd nieuw samenwerkingsverband niet uit.

Bruidskandidaat

De nu aangekondigde sanering maakt KNP Leykam tot een betere bruidskandidaat. Volgens het moederconcern -KNP BT heeft 92 procent van de aandelen in KNP Leykamzijn de kostenverminderingen vooral nodig om de rentabiliteit blijvend te verbeteren!

Eerder heeft het concern al aangekondigd ƒ 1,2 miljard te investeren in nieuwe machines, zowel in de fabriek in Maastricht als in het Oostenrijkse Gratkorn. Met deze nieuwe machines kan het bedrijf meer en kwalitatief beter papier maken met minder mensen.

De papierdivisie draaide vorig jaar slecht. In de eerste drie kwartalen bereikte KNP Leykam een verlies van ƒ 31 miljoen, tegenover ƒ291 miljoen winst in dezelfde periode in 1995. De negatieve resultaten staan in schril contrast met de rendementsdoelen die KNP BT van zijn onderdelen eist. Het concern verlangt minstens 15 procent winst op het geïnvesteerde vermogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

KNP BT schrapt 1000 banen bij papierdivisie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 januari 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken