Bekijk het origineel

Politie vangt 60 ton hasj

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Politie vangt 60 ton hasj

Deel drugs ligt op zeebodem voor Portugese kust

3 minuten leestijd

HILVERSUM (ANP) - De politie Gooi en Vechtstreek heeft gisteren met de aanhouding van tien verdachten een criminele organisatie opgerold die zich wereldwijd bezighield met hasjsmokkel. In totaal onderschepte de politie gedurende het twee jaar durende onderzoek 60 ton hasj. Daarvan ligt overigens nog 20 ton m zee voor de Portugese kust.

Gistermorgen om 6 uur pakten arrestatieteams door het hele land tien man op. Verschillende leiders van de groep, die in elk geval al vanaf augustus 1994 actief was, zijn gearresteerd. De absolute leiding is, aldus de politie gisteren op een persconferentie in Hilversum, in handen van enkele Pakistanen. Zij bevinden zich in Pakistan en zijn niet aangehouden.

Van de tien verdachten die de politie gisteren heeft opgepakt, zijn er twee van Pakistaanse komaf. Twee andere verdachten die de politie Gooi en Vechtstreek ook al op de korrel had, werden eerder aangehouden door een ander politieteam op verdenking van betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Lijfwacht

Een van de gearresteerden is een ex-lijfwacht van de bekende, inmiddels overleden Amsterdamse crimineel Klaas Bruinsma. Deze G. R. behoorde tot de bovenlaag van de organisatie. De hoofdverdachte is echter de 43-jarige B. M. uit Baam, die gistermorgen in Amersfoort is gearresteerd.

De codenaam van het onderzoek, ”SRV”, is voortgekomen uit de achternaam van hoofdverdachte M. Het onderzoek tegen M. en de zijnen liep averij op toen tijdens de parlementaire enquête opsporingsmethoden bleek dat de voormalige CID-chef van de Gooi en Vechtstreek, F. van der Putten, ontoelaatbare opsporingsmethoden had toegepast.

Het SRV-onderzoek kwam herhaaldelijk ter sprake tijdens het megaproces tegen Johan „de Hakkelaar” V., waarin Van der Putten als getuige is opgetreden. Officier van justitie mr. M. Witteveen, aanklager in de Hakkelaar- zaak, leidt ook het SRV-onderzoek.

De SRV-bende maakte gebruik van drie schepen, de Rein B., de Camscout en de Tender, die de drugs over zee naar Nederland moesten vervoeren. De Rein B. is 17 december 1996 op volle zee met 20 ton hasj aan boord voor de Marokkaanse kust geënterd door een Nederlands marinefregat. Het schip voer onder de vlag van Sint Vincent en de Grenadinen. De publiciteit in deze zaak heeft het onderzoek volgens officier van justitie mr. P. Brilman niet gehinderd.

Overboord

Waarschijnlijk vanwege die berichtgeving heeft de bende besloten eind vorig jaar een andere partij hasj, ook 20 ton, overboord te zetten. De politie heeft al die hasj nog niet boven water. De lading ligt op ongeveer 70 meter diepte. Het duurt weken om de zaak aan land te brengen. Omdat dit zo’n tijdrovend karwei is, vermoedt de politie dat de criminelen de partij hebben gedumpt om ervan af te zijn. De Portugese marine houdt de dumpplaats continu in de gaten. De plaats is precies bekend, omdat de politie de coördinaten bij twee aangehouden verdachten heeft gevonden.

Bij de arrestaties en huiszoekingen nam de politie verscheidene spullen in beslag; onder meer twee schepen, twaalf auto’s, vuurwapens en 193.000 gulden aan contant geld. Bij de actie waren ruim honderd agenten, twintig medewerkers van de FIOD en acht rechters-commissarissen betrokken. De huiszoekingen hadden plaats in Meppel, Breda, Amsterdam, Santpoort, Nieuw-Vennep, Apeldoorn, Spakenburg en Huizen. Ook in een plaats in Spanje werd huiszoeking gehouden.

De politie verwacht op termijn meer aanhoudingen te verrichten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 februari 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Politie vangt 60 ton hasj

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 februari 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken