Bekijk het origineel

Continuïteit voor postkoloniaal Hongkong

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Continuïteit voor postkoloniaal Hongkong

2 minuten leestijd

HONKONG (AFP) - Tung Chee-hwa heeft gisteravond een lijst gepubliceerd met de namen uit zijn postkoloniale regeringsteam in Hongkong. Hij volgt in Juli de laatste Britse gouverneur van de kroonkolonie, Chris Patten, op.

De toekomstige regering van Hongkong breekt niet met de huidige koloniale administratie. De Britse kroonkolonie wordt op 1 juli dit jaar weer Chinees, maar de bestaande structuren bij de overheid en de overheidsdiensten in Hongkong blijven vrijwel ongewijzigd.

De topfiguren van de verschillende branches van het bestuur van Hongkong vormen de uitvoerende macht. De toekomstige leider, Tung Cheehwa, heeft daaruit een adviserende Uitoerende Raad tot zijn beschikking.

De opsomming van 23 hoofdbestuurders komt overeen met eerdere bekendmakingen en biedt daarom geen echte verrassingen. Als tweede ‘man’ van de toekomstige administratie staat Anson Chan op de lijst. Ze heeft de titel ”administratief secretaris”. Op de derde plaats in belangrijkheid binnen het bestuur staat Donald Tsang, belast met financiën.

De Britse procureur-generaal, Jeremy Mathews, wordt opgevolgd door de secretaris voor justitie, Elsie Leung. Leung is een conservatieve juriste die een zetel heeft in het Chinese Volkscongres in Peking. Naar verluidt is Leung door Peking aangewezen in plaats van de door Tüng Chee-hwa voorgedragen Ronald Arculli. Nog een vrouw bekleedt in de nieuwe regering van Hongkong een belangrijke post: Lily Yam, die voorzitter wordt van de belangrijke commissie voor de bestrijding van corruptie.

Patten en Tung Chee-hwa hebben gisteren in Hongkong hun medeleven betuigd met het overlijden van de Chinese leider Deng Xaoping. Ze brachten een condoleancebezoek aan de on officiële Chinese missie in de Britse kroonkolonie, het kantoor van het Chinese persbureau Xinhua.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Continuïteit voor postkoloniaal Hongkong

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 februari 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken