Bekijk het origineel

Messiasbelijdende joden houden kerk op afstand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Messiasbelijdende joden houden kerk op afstand

Promotie in Jeruzalem op eigen groep

2 minuten leestijd

JERUZALEM (ANP) - Joden die geloven dat Jezus van Nazareth de Messias is, hebben zich in theologisch, liturgisch en organisatorisch opzicht onafhankelijk gemaakt van de christelijke kerken en zendingsgenootschappen in Israël. Ze weigeren zich „Hebreeuwse christenen” te noemen en houden vast aan hun joodse identiteit.

Dat schrijft de historicus Gershom Nerel in zijn proefschrift ”Messiaanse joden in Eretz-Israel (1917-1967)”, waarop hij gisteren promoveerde aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Nerel behoort zelf tot een gemeenschap van Messiasbelijdende joden.

De joodse gelovigen hebben erop gestaan hun eigen identiteit te ontwikkelen, constateert Nerel. Zij noemden zich geen christenen maar „Messiaanse joden”. Ze begonnen de sabbat in plaats van de zondag en de joodse in plaats van de christelijke feestdagen te vieren.

De joodse context waarin ze leefden en het gebruik van de Hebreeuwse taal hielpen hen volgens Nerel een zelfstandige uitleg van de Bijbel te ontwikkelen. Zo gebruikten ze bijvoorbeeld niet de term Drie-eenheid, omdat in het gebruik van het Hebreeuwse woord Messias zowel de menselijke als de goddelijke natuur van Jezus tot uiting komt. In essentie komt volgens de doctor de leer van de Messiasbelijdende joden echter overeen met die van de protestants-evangelische beweging.

Alleen de „Hebreeuwse katholieken” hebben volgens Nerel geen verzelfstandiging gezocht. Zij wilden als joden deel uitmaken van de Rooms-Katholieke Kerk.

De bestaande kerken en zendingsorganisaties hebben verzelfstandiging van de joodse gelovigen niet altijd toegejuicht. Zij beschuldigden hen ervan de niet-joodse christenen te willen judaïseren”.

Nerel signaleert een toenemende integratie van de Messiasbelijdende joden in de hoofdstroom van de Israëlische samenleving. Hij schat dat er momenteel in Israël drieduizend joden zijn die in Jezus geloven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 maart 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Messiasbelijdende joden houden kerk op afstand

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 maart 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken