Bekijk het origineel

Ten Cate stoot wellicht spijkerstoffabrieken af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ten Cate stoot wellicht spijkerstoffabrieken af

Innovatieve producten staan centraal

2 minuten leestijd

ALMELO (ANP) - Koninklijke Ten Cate gaat zijn activiteiten onder de loep nemen in het kader van een „strategische evaluatie”. Mogelijk neemt de textiel- en kunststoffabrikant afscheid van de verlieslijdende spijkerstoffabrieken in Ierland en Griekenland.

Die noteerden in het afgelopen jaar een fors negatief bedrijfsresultaat van ƒ 9 miljoen. Eén jaar ervoor keken ze tegen een minimale winst van ƒ 1 miljoen aan. Volgens bestuursvoorzitter F. Schreve, die op zich tevreden is over de prestaties van zijn concern, is de spijkerstofdivisie met een omzet van bijna ƒ200 miljoen op een concemomzet van ƒ 1,4 miljard „een probleem”. Dit jaar verbetert het resultaat weliswaar maar winst wordt niet behaald, EO zei de bestuursvoorzitter gisteren tijdens de toelichting op het jaarverslag.

Atlantic Mills in Ierland en Hellenic Fabrics kampen met sterke concurrentie, terwijl ze ook nog eens last hebben., van 4 e sterke valuta’s. Ten Cate is op zoek naar een „sterke partner” voor Hellenic. Ook over de Ierse fabriek, die voor de helft in handen is van de Franse textielonderneming DMC, onderhandelt Schreve.

Ten Cate heeft, ondanks het hoge verlies bij de spijkerstofgroep en de lagere winst bij de rubberdivisie, in 1996 goed gedraaid. De nettowinst steeg sterk van ƒ20,5 miljoen naar ƒ 30,2 miljoen, terwijl het bedrijfsresultaat een record opleverde van bijna ƒ 80 miljoen. De textieldivisie (kunstgras, tentdoeken) en de kunststofafdeling (spuitbusdopjes, verpakkingen) zagen hun resultaat explosief omhooggaan.

Boeing

De vooruitzichten zijn goed, ondanks de kwakkelende spijkerstoffirma’s. Toch noemt Schreve 1997 „een overgangsjaar”. De afgelopen twee jaar zijn de zaken na het aantreden van Schreve als nieuwe directeur goed op de rails gezet. Nu wordt gekeken naar de groeikansen van de divisies. „We willen een grote marktspeler worden die innovatieve producten op de markt brengt”. Minder goed renderende activiteiten moeten verdwijnen.

Een van de nieuwe markten waar Ten Cate zich op richt, is de vliegtaigindustrie. Onlangs werd bekend dat dochter Ten Cate Advanced Composites zich samen met Stork heeft ingeschreven voor levering van onderdelen voor de nog te ontwikkelen nieuwe Airbus 3XXX. Bij Boeing is de Almelose firma een van de toeleveranciers geworden met lichtgewicht, aramide onderdelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Ten Cate stoot wellicht spijkerstoffabrieken af

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken