Bekijk het origineel

VS willen top tussen Arafat en Netanjahoe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VS willen top tussen Arafat en Netanjahoe

Opnieuw bomaanslag op bus

2 minuten leestijd

GAZA/JERUZALEM (AFP/DPA/RTR) - De Verenigde Staten willen een Israëlisch-Palestijnse ontmoeting organiseren om het vastgelopen vredesproces vlot te trekken. Maandag bespreekt de Amerikaanse president, Ginton, in Washington met zijn Israëlische ambtgenoot, Netanjahoe, „nieuwe ideeën” die tot zo’n topontmoeting moeten leiden.

De Amerikaanse oproep kwam na een derde aanslag in twee dagen, die door Israël werd toeschreven aan de Palestijnen. Gisteren werd een Israëlische bus met elf soldaten geraakt door een Palestijnse brandbom. De chauffeur probeerde nog uit te wijken, maar reed daardoor in een ravijn. De bus gleed twintig meter naaf beneden, sloeg om en vloog daarna in brand. Elf militairen en de buschauffeur liepen lichte tot middelzware verwondingen op.

Het incident deed zich voor ten noorden van Jeruzalem, bij het vluchtelingenkamp Jalazoun in de buurt van de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Als strafmaatregel stelde het Israëlische leger een avondklok in voor het vluchtelingenkamp.

Derde partij

Het bezoek maandag van de Israëlische premier, Netanjahoe, aan zijn Amerikaanse ambtgenoot, Clinton, moet leiden tot een nieuwe topontmoeting tussen Netanjahoe en Arafat. De Verenigde Staten streven ernaar om als derde partij aan tafel te zitten. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright, sprak gisteren tweemaal telefonisch met PLO-leider Jasser Arafat, om te horen hoe hij denkt over Netanjahoes bezoek aan Washington.

Clinton overlegde dinsdag met de Jordaanse koning Hoessein over de patstelling tussen Israël en de Palestijnen. Clinton zei dat hij bereid is persoonlijk alles te doen om het vredesproces weer vlot te trekken. „Maar ik denk dat hoe minder ik erover zeg, hoe groter de kans is dat ik een beetje succes heb in de komende twee tot drie weken”.

De Verenigde Staten hebben Arafat dringend gevraagd duidelijk te maken dat hij politiek geweld afwijst. Na zijn ontmoeting met Hoessein zei Clinton dat Arafat „de afgelopen dagen verschillende bemoedigende stappen heeft gezet”. Hij voegde eraantoe dat een absolute voorwaarde voor vooruitgang in het vredesproces is „dat de tolerantie voor terrorisme wordt teruggebracht tot nul”.

De Amerikaanse oud-minister van buitenlandse zaken James Baker (67) is diep teleurgesteld over de Midden-Oostenpolitiek van de regering-Clinton. Hij zei gisteren tegen journalisten dat het ongeloofwaardig is dat Washington enerzijds de nederzettingenpolitiek van Israël veroordeelt en anderzijds zijn veto uitspreekt over resoluties van de Verenigde Naties die hetzelfde zeggen.

De Palestijnse politie hield in de nacht van dinsdag op woensdag dertig aanhangers van de fundamentalistische beweging Islamitische Jihad aan. De aanhoudingen in Gaza en het naburige vluchtelingenkamp Jabalia hadden plaats nadat een met de Jihad verbonden groep, de Jabal Abu-Ghneimeenheid, de verantwoordelijkheid voor de twee zelfmoordaanslagen van dinsdag had opgeëist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

VS willen top tussen Arafat en Netanjahoe

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken