Bekijk het origineel

Russische minister van energie neemt ontslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Russische minister van energie neemt ontslag

Onenigheid over reorganisatie staatsmonopolies

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - De Russische minister van brandstof en energie, Pjotr Rodionov, heeft gisteren zijn ontslag ingediend. De stap zou verband houden met onenigheid in de regering over de plannen tot reorganisatie van de staatsmonopolies voor brandstof, transport en energie.

Rodionov staat bekend als tegenstander van herstructurering van de zogenaamde ”natuurlijke monopolies” - een voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds om geld te blijven steken in de economische hervormingen in Rusland. Ook premier Viktor Tsjemomyrdin, de vroegere directeur van het staatsgasbedrijf Gazprom en een bondgenoot van Rodionov, zou het omvormingsproces willen vertragen.

De nieuwe vice-premier die Jeltsin onlangs heeft benoemd, Boris Nemtsov, is echter speciaal met die taak belast. Nemtsov, die zich als gouverneur van Nizjni-Novgorod heeft doen kennen als een energieke hervormer, zei gisteren: „Mensen die in dit land monopolies steunen, verdedigen corruptie en veroorzaken een verergering van de economische crisis”.

De vice-premier vindt echter het overwegend conservatieve Russische parlement tegenover zich. Gisteren besloot de Doema Jeltsin te vragen de plannen voor omvorming van monopolies zoals Gazprom, Verenigde Energiesystemen en het ministerie van spoorwegen te laten varen.

Vete

Het ontslag van Rodionov wordt ook in verband gebracht met een vete tussen Tsjemomyrdin en zijn andere vice-premier, Anatoli Tsjoebais. De laatste zou bezig zijn medestanders van Tsjemomyrdin uit de regering te werken. Vorige week bood minister van arbeid en sociale zaken Gennadi Melikian, een andere bondgenoot van de premier, zijn ontslag aan en geruchten gaan dat Rodionov niet de laatste is die opstapt.

Beide ontslagen moeten overigens nog door Jeltsin en Tsjemomyrdin worden goedgekeurd.

Jeltsin heeft zelf gisteren zijn adviseur voor het buitenlands beleid, Dmitri Rjoerikov, ontslagen. Rjoerikov was een van de architecten van het unieverdrag met Wit-Rusland dat Jeltsin en zijn Wit-Russische ambtsgenoot Loekasjenko woensdag in een sterk afgezwakte versie ondertekenden.

De 50-jarige Rjoerikov was Jeltsins buitenlandadviseur sinds diens verkiezing in 1991. Behalve bij het unieverdrag met Wit-Rusland speelde hij ook een belangrijke rol bij de onderhandelingen over de oostwaartse uitbreiding van de NAVO.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Russische minister van energie neemt ontslag

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken