Hogere telefoonkosten voor allochtoon gezin
Immigrant heeft lang niet altijd auto
APELDOORN - Allochtone gezinnen hebben een fors hogere telefoonrekening dan Nederlandse huishoudens. De oorzaak daarvan is dat zij contact houden met het moederland.
Dit blijkt uit een onderzoek dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft gehouden naar bestedingspatronen van allochtone huishoudens. Bij het onderzoek zijn 2500 huishoudens betrokken. Minister Melkert van sociale zaken en werkgelegenheid nam het rapport vanmorgen in ontvangst.
Antillianen bellen het meest: 125 gulden per maand. Surinamers, Turken en overige allochtonen zijn maandelijks ongeveer 100 gulden kwijt. Bij Marokkanen staat 70 gulden op de telefoonrekening, maar dat is nog altijd meer dan de 50 gulden die een vergelijkbaar autochtoon vierpersoons huishouden per maand verbelt.
Ook in de uitgaven voor vakantiebestedingen van allochtonen komt de band met het moederland tot uiting. Van de Turken en Marokkanen gaat ten minste de helft eens in de twee jaar naar Turkije of Marokko. Per maand reserveren ze 200 tot 250 gulden uit aan vakanties. Andere allochtonen spenderen beduidend minder aan vakantieuitgaven. Meer dan de helft van de Antilliaanse en Surinaamse huishoudens bezoekt het land van herkomst minder dan eens per vier, vijf jaar.
Allochtonen zijn veel minder vaak in het bezit van een auto, zo blijkt uit het onderzoek. De huishoudens zijn in mindere mate verzekerd dan Nederlandese gezinnen.
Zakgeld
Het onderzoek wijst erop dat er duidelijke onderlinge verschillen zijn in de huishoudelijke boekhouding binnen allochtone groepen. Zo geven Turkse en Marokkaanse huishoudens per maand beduidend meer geld uit (870 respectievelijk 855 gulden) aan huishoudelijke uitgaven in vergelijking tot andere allochtone groepen. Antillianen leggen daar met 690 gulden het minst voor op tafel.
Zakgeld voor de kinderen is in allochtone gezinnen veel minder gebruikelijk. In de helft van de Antilliaanse gezinnen krijgen de kinderen een zakcentje. Bij Turkse en Surinaamse ouders is zakgeld geven het meest ingeburgerd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's