Bondsdag eist einde Iraanse terrorisme
BONN (AP) - Alle fracties in de Duitse Bondsdag hebben gisteren van Iran geëist een einde te maken aan het staatsterrorisme en het volkerenrecht en de mensenrechten te respecteren.
In het parlement, dat debatteerde over het Mykonos-oordeel van de Berlijnse rechtbank, was geen meerderheid te vinden voor de motie van de SPD en de Groenen om de relaties met Iran „tot een minimum te bevriezen”, maar ook christen-democraten eisten een nieuw concept voor het Iran-beleid dat in die richting gaat. Het door de Groenen geëiste Streden van minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel werd niet door de rest van het parlement overgenomen.
In een wel aangenomen motie van de coalitiepartijen wordt de regering opgeroepen „het Iran-beleid in het kader van de EU na het Mykonos-oordeel te onderzoeken en met het oog op de uitkomst van de presidentsverkiezingen in Iran op 23 mei gemeenschappelijk een nieuw concept op te stellen”. Daarbij is „beslissend dat wij geen onduidelijke signalen uitzenden”, zei de CDU’er Ruprecht Polenz, die ook voorstelde uit te zoeken of het niet mogelijk is alle medewerkers van de Iraanse geheime dienst die in ambassades in de EU-landen werken naar huis te sturen. Steun voor economische maatregelen is voorlopig uit den boze, zei Polenz.
De door de regering besloten stopzetting van de „kritische dialoog” moet net zolang voortgezet worden totdat Teheran ophoudt met steun aan terreur. Als voorbeeld van goed gedrag noemde Polenz de intrekking van het bevel tot moord tegen de Britse schrijver Salman Rushdie.
Kinkel zei dat de ministers van buitenlandse zaken van de EU volgende week bijeen zullen komen en een nieuw Iran-beleid zullen ontwerpen. Hij stelde echter dat de regering „het gesprekscontact met Iran niet volledig wil afbreken”. Duitsland heeft duidelijke eisen, zoals intrekking van de fatwa tegen Rushdie en het naleven van de mensenrechten. Alleen als er verbindingen met Iran bestaan, kan men ernaartoe werken dat de Iraanse leiding een andere houding aanneemt ten aanzien van het vredesproces in het Midden-Oosten, betoogde Kinkel.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's