Bekijk het origineel

Eén wereldtaal op school?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eén wereldtaal op school?

„Spraakverwarring was er niet zomaar”

2 minuten leestijd

GRONINGEN - Een taal die het begrip tussen volken vergroot. Iedereen zou die moeten spreken. Waar ook ter wereld. Esperanto als vak op de middelbare school? Ongeveer 60 procent van de Nederlandse jongeren onder de dertig jaar schijnt dat volgens een NIPO-onderzoek wel te zien zitten. „Ideaal”, lijkt Mirjam die ene taal. „Kijk er wel mee uit”, vindt Diederik.

„Esperanto? Is dat Spaans?” vroeg Diederik Bos zich af toen hij de naam van de wereldtaal hoorde. „Het is zeker nieuw”. Veel jongeren blijken maar weinig af te weten van de taal die al in 1887 is ontstaan. De Poolse oogarts Lodewijk Zamenhof was er onder het pseudoniem dr. Esperanto grondlegger van. Hij wilde door één taal het begrip tussen volken vergroten.

Esperanto is -met name voor ons westerlingen- gemakkelijk te leren, zeker in vergelijking met andere talen. Esperanto telt maar zestien grammaticaregels. Die worden consequent toegepast en dulden geen uitzonderingen.

Op school

Mirjam Schalk, die net als Diederik in vwo-4 van het Ichthus College in Veenendaal zit, ziet invoering van de taal op school wel zitten. „Maar dan zou je geen andere talen moeten leren”. Ze vraagt zich wel af of het ooit zal lukken iedereen dezelfde taal te laten spreken. „Ouderen zullen er in ieder geval knap moeite mee hebben”. Invoering zou alleen nut hebben wanneer er al op de lagere school mee werd begonnen. „En dan moet je natuurlijk nog heel lang wachten”.

Diederik heeft meer moeite met het Esperanto. Ten eerste vindt hij dat we al een wereldtaal hebben: het Engels. „Laat iedereen dat maar leren”.

Aan de andere kant zet hij ook zijn vraagtekens bij de gedachtengang erachter. „In Babel is de taal niet voor niets verward. Daar heeft God Zijn bedoeling mee. Van mij hoeft die wereldtaal niet zo nodig”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Eén wereldtaal op school?

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken