Bekijk het origineel

Handel in vijverplanten floreert

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Handel in vijverplanten floreert

Meeste exemplaren zijn afkomstig uit tropische regenwouden

5 minuten leestijd

BLEISWIJK - Steeds meer mensen ontdekken het plezier van een vijver met zelf uitgekozen waterplanten. Een nieuwe trend is een vijverbakje in de huiskamer met al of niet drijvende waterplanten. De onderwaterwereld fascineert. De handelsondernemingen in vijver- en waterplanten varen er wel bij, alhoewel de teelt niet eenvoudig is.

Voor de meeste waterplanten geldt dat je een verre reis moet maken om ze onder natuurlijke omstandigheden te zien groeien. Veel soorten komen uit de regenwouden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Wie ze zoekt en verzamelt, moet vaak ontoegankelijke gebieden in. Duizend kilometer oerwoud doortrekken is geen uitzondering.

De verzamelaar wordt altijd begeleid door mensen van de plaatselijke bevolking die weten hoe je in dit soort gebieden moet overleven. Zo’n verzameltocht is niet van avonturen en gevaren ontbloot. Het is zwaar werk, bij meestal hoge temperaturen in een vochtige atmosfeer. Het verzamelen van waterplanten voor de handel gebeurt in de landen van herkomst steeds vaker gereglementeerd. Het plantenbestand wordt als het ware uitgedund, zodat nieuwe aangroei zal plaatsvinden.

Bij de leveranciers aan de Nederlandse handel worden de gevonden planten verzorgd in enorme bassins, in afwachting van transport per vliegtuig naar een Nederlandse gespecialiseerde waterplantenkwekerij, waar de planten worden opgekweekt en vermeerderd.

Grootste in Europa

Een van de grootste kwekerijen van Europa is Van de Velde in Bleiswijk. Eigenaar S. T. van de Velde heeft zijn kwekerij nu ruim tien jaar. „Het is een beetje uit de hand gelopen”, zo verklaart hij de snelle groei van zijn bedrijf. „Het is allemaal begonnen omdat ik zelf graag voorntjes ging vangen. Er kwam een vishandelaar langs die me vroeg alle kleine vissen te leveren die ik ving. Dat waren er op ’t laatst zo’n zevenhonderd in de week. ”k Kreeg er een dubbeltje voor en hij verkocht ze voor een kwartje als levend aas.

Toen ik een keer midden in de sloot was gevallen, bedacht ik dat het ondanks alle nattigheid toch lonend zou zijn de hele emmer die ik had volgevangen maar bij de handelaar te brengen. Kletsnat kwam ik bij hem aan, maar hem interesseerde nog het meest het waterplantje dat op m’n jas was blijven hangen. „Kun je me voortaan ook van die plantjes erbij leveren?” vroeg hij. Ja, en daar ligt het begin van deze handel. Eerst inheemse wateiplantensoorten en dan komt er van alles bij. Totdat je in Afrika naar nieuwe plantensoorten loopt te zoeken. Ik ben daar zelf geweest, dat is écht heel bijzonder”.

Klappen

Wat de kwekers dagelijks bezighoudt is de vraag hoe de planten aankomen en boe ze het best van de kwekerij naar de speciaalzaak kunnen worden vervoerd. Volgens Van de Veldes compagnon C. Feenstra betekent de reis die de planten vanuit het verre buitenland maken een klap voor ze. „Ze krijgen een enorme schok door het vervoer, maar veel meer nog door cultuurverschillen. Het water, alhoewel je er alles aan doet om het optimaal te laten zijn, is toch anders dan dat waarin de plant in de thuislanden optimaal functioneert. Sommige planten zullen zich daardoor hier nooit vermenigvuldigen. Die krijg je klein aangevoerd en kweek je tot volwassen plant op, tot ze groot genoeg zijn om aan de liefhebber verkocht te worden”.

Als de waterplanten met speciale vrachtwagens bij Van de Velde zijn afgeleverd, wordt hun eerst een rustperiode gegund. Alhoewel wordt geprobeerd de planten zowel in de zomer als in de winter in optimale conditie te houden, is het goed als een plant vlak voor zij naar de klant gaat in topvorm is. Voor dat proces zorgt de kweker op een uiterst behoedzame en arbeidsintensieve manier: alles is tenslotte handwerk.

Moeilijke teelt

Ruim driehonderd soorten staan er in de kassen van het plantenkwekersbedrijf. „Dat betekent een uiterst moeilijke teelt”, verzekert Feenstra. „Alle driehonderd soorten hebben hun eigen kwaliteiten en eigenschappen. Stuk voor stuk hebben ze ook hun eigen gevoeligheden, ook voor ziekten. Natuurlijk proberen we dat hier in de kassen in de meeste gevallen op te lossen met natuurlijke vijanden, zoal bijvoorbeeld sluipwespen. Maar soms moet er ook worden gespoten”.

De waterplanten worden in grote bakken geplaatst, waarin een gesloten water-voedingscircuit zorgt voor de nodige voedingsstoffen. Wie verwacht dat aquariumplanten wel onder water zullen worden gekweekt, komt bedrogen uit. Duizenden aquariumplanten blijken het boven water even goed te doen als eronder. Feenstra: „Klopt, maar vergeet niet dat we hier natuurlijk wel in een kas zitten met een behoorlijk hoge vochtigheidsgraad vochtigheidsgraad”.

Hij erkent dat de aquariumhandel op dit moment in een dip zit, omdat veel aquariumverenigingen zelf proberen te kweken. „Maar vijvers zijn bijzonder in. Het lijkt wel of je die er bij een nieuwbouwhuis bijgeleverd krijgt, want vijverplanten zijn niet aan te slepen. Dit jaar is het helemaal erg, de handel is nog nooit zo vroeg begonnen. Jammer, want heel wat drijvende planten kunnen beslist niet tegen de kou. Vorst betekent hun dood. Sommige drijfplanten moeten ’s winters echt naar binnen. Mensen kopen in tuincentra, zonder goede informatie te hebben over de gunstigste aankooptijd”, meent Feenstra.

Plantenboek

Zijn bedrijf heeft daar iets op verzonnen. Vanaf vandaag is een waterplantenboek te koop, dat dankzij Simon van de Velde Waterplanten bv uit Bleiswijk tot stand is gekomen. De teksten over maar liefst 158 aquarium- en 174 vijverplanten bevatten onder meer gegevens over bloeitijd, hoogte en gewenste standplaats. Met behulp van uitvoerige registers en het daarbij ontwikkelde kleurenschema kan iedereen de inrichting van zijn vijver en aquarium op persoonlijke wijze bepalen. Het waterplantenboek bevat 144 pagina’s en zo’n 400 illustraties.

Een,door Van de Velde ontworpen nieuw kleuren/inrichtingssysteem moet de koper op weg helpen bij de speciaalzaken de juiste plant te kopen. Alle vijverplanten zijn ingedeeld in zes hoofdgroepen. Die hebben ieder een eigen kleur. Aan de hand van deze kleuren is een schematische vijver gemaakt, die leverbaar is als kleurenposter, zodat de consument direct kan zien welke plant op welke plaats in zijn vijver het meest tot zijn recht komt.

Van de Velde heeft deze informatie bovendien ook op twee cd-roms gezet, die eveneens vanaf vandaag leverbaar zijn. Voor de detailhandel heeft men zelfs complete interactieve informatiezuilen ontworpen, waarbij naast de aquarium- en vijverplanten ook een hele database over snij- en tuinplanten kan worden geplaatst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Handel in vijverplanten floreert

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken