Bekijk het origineel

Varkenspest maakt karbonades duurder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Varkenspest maakt karbonades duurder

Albert Heijn verhoogt prijzen met gulden per kilo

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De varkenspestcrisis in Zuid-Nederland maakt de karbonades en koteletten flink duurder. Albert Heijn heeft zijn prijzen voor het varkensvlees over de hele linie verhoogd met 1 gulden per kilo. „En dat zal zeker niet de vaatste prijsverhoging zijn in de komende tijd. De top is nog iet bereikt”, aldus een AH-woordvoerster. Ook de vleeswagen zijn duurder.

De prijsstijging is noodzakelijk omdat de inkoopprijs voor het vlees de afgelopen weken sterk is opgelopen als gevolg van de varkenspestcrisis en het daardoor geringe aanbod aan Sachtvarkens. Hoe groot de komende krijsverhogingen zullen zijn, kan de woordvoerster nog niet zeggen.

Opsteker

De varkensschaarste en de bijbehorende vleesprijsstijging zijn gunstig voor de veehouders. De zogeheten verwachtingsprijs op de Vleutense varkensbeurs, die een maat is voor wat de boeren krijgen voor hun beesten, is vorige week met 48 cent gestegen tot het recordbedrag van 5,10 per kilo. Het vorige record (4,72 per kilo) dateert uit 1989, aldus beursvoorzitter de Grootendorst.

De grote slachterij Dumeco in Boxel betaalde vorige week circa 4,68 per kilo vlees. Ook dat is veel meer dan normaal, aldus een woordvoerster. „Dat is natuurlijk, want het aanbod is veel krapper door de pest”.

Die uitzonderlijk hoge (aankoop)-prijzen zijn niet alleen een opsteker voor de varkenshouders die buiten het pestgebied wonen en dus kunnen doorboeren, maar ook voor de boeren binnen het gebied bij wie de overheid de veestapel opkoopt. Het ministerie van landbouw, dat op grote schaal dieren overneemt omdat ze (mogelijk) met pest zijn besmet of omdat de hokken anders overvol raken, betaalt namelijk ook gewoon marktprijzen. Tot nu toe zijn ai ruim een miljoen beesten opgekocht door de overheid, aldus een woordvoerster van het departement.

Keerzijde van de medaille is echter dat veehouders die na de pest opnieuw willen beginnen, waarschijnlijk diep in de buidel moeten tasten, want de prijs van biggen steeg de afgelopen weken met vele tientallen guldens.

De grote vraag voor varkensmesters, handelaren en slachterijen is nu hoeveel de varkensprijs nog verder kan stijgen. Varkensvlees kan zo duur worden dat de consument overstapt op alternatieven zoals pluimvee- en rundvlees.

Door steeds weer nieuwe pestgevallen en preventief ruimen blijft het varkensaanbod in het binnenland de komende maanden zeer klein. Ook het buitenland kampt door het exportverbod op levende Nederlandse varkens en biggen met een tekort. Nederland voert jaarlijks zo’n drie miljoen biggen uit.

In Brabant zijn gisteren weer zes nieuwe gevallen van varkenspest geconstateerd. Het gaat om twee bedrijven in Venhorst (5000 en 2100 varkens), Erp (1500), Nistelrode (1900), Odiliapeel (2350) en Oploo (3000). Omdat ze in een gebied liggen waar al een vervoersverbod geldt, zijn geen extra maatregelen nodig. De varkens worden afgemaakt. Het totaal aantal bedrijven waarop varkenspest is geconstateerd, is hiermee op 137 gekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Varkenspest maakt karbonades duurder

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken