Bekijk het origineel

Begroting verdeelt Duitse ministers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Begroting verdeelt Duitse ministers

Rexrodt beschuldigt Waigel van vals spel

2 minuten leestijd

BONN (DPA/AFP/RTR) - De spanningen in de Duitse roering over de begrotingsproblemen lopen hoog op. Minister Rexrodt van economische zaken beschuldigde gisteren zijn collega Waigel van financiën van vals spel na diens verwijt in het weekblad Der Spinel dat met name ambtenaren van economische zaken de belastinginkomsten verkeerd hebbm ingeschat.

Rexrodt hekelde deze „doorzichtige manoeuvre” om de aandacht van eigen fouten af te leiden. Volgens hem is het altijd het ministerie van financiën dat „aandringt op een gunstigere inschatting van de economie om de belastinginkomsten in de begroting te kunnen opschroeven”.

De woordenwisseling onderstreept de onenigheid tussen de christen-democraten van Waigel en bondskanselier Kohl en de liberale FDP, waartoe Rexrodt behoort. De FDP verzet zich vierkant tegen belastingverhogingen, waarmee Waigel schermt om de begroting op orde te brengen en zodoende Duitsland in de Europese muntunie (EMU) te loodsen.

Door de kwakkelende economie vallen de Duitse belastinginkomsten dit jaar veel lager uit dan verwacht. Bovendien zijn de uitgaven veel hoger door de tegenvallende werkloosheid.

Op een FDP-partijcongres steunde de achterban de afgelopen dagen met overgrote meerderheid nog eens de opstelling van de leiding. De FDP-top speelt de zaak in het kabinet echter niet zo hoog op dat zij dreigt met een breuk. De partij zou dat bij verkiezingen moeten bezuren.

De Duitsers betwijfelen ook of de FDP zijn been stijfhoudt. Blijkens een peiling in opdracht van de RTL-televisie denkt 68 procent dat de liberalen uiteindelijk zullen zwichten voor de christendemocraten. Als alternatief pleiten de liberalen voor de verkoop van staatsbelangen in ondernemingen, die honderd miljard mark waard zouden zijn.

In Der Spiegel sluit Waigel fiscale ingrepen echter opnieuw niet uit. „We moeten alles proberen om belastingverhogingen te voorkomen. Maar een minister van financiën die zulks nu uitsluit, is onverantwoordelijk bezig”. De christen-democraten denken aan hogere brandstofaccijnzen.

De bewindsman verdedigde ook zijn fel bekritiseerde plan voor een opwaardering van de goudreserve van de centrale bank. Volgens Waigel is dat volkomen legitiem. Hij zei dat het een positief effect zou hebben op het halen van de EMU-eisen.

Goudreserves

Duitsland voldoet ook zonder het opwaarderen van zijn nationale goudreserves aan de voorwaarden voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie. „Onafhankelijk van de herwaarding voldoen wij aan de toelatingscriteria”, aldus minister Waigel van financiën zaterdag in Regensburg na overleg met zijn Zwitserse en Oostenrijkse collega’s.

Waigel wil de goudvoorraad, ondanks fele kritiek uit binnen- en buitenland, opwaarderen om het begrotingstekort te verminderen. Bondskanselier Kohl zei vrijdag in Noordwijk dat centrale banken van andere landen een veel hogere waarde aan hun goudvoorraad toekennen dan Duitsland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Begroting verdeelt Duitse ministers

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken