Bekijk het origineel

Zegeltjes sparen in reformatorische kring

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zegeltjes sparen in reformatorische kring

Belangstelling voor nieuw systeem nog onbekend

3 minuten leestijd

APELDOORN - Er is een speciaal zegelspaarsysteem opgericht voor winkeliers die zich rekenen tot de reformatorische gezindte. Initiatiefiiemer van Shops is J. Eerland van uitgeverij De Palmboom in Sint Philipsland.

Eerland treedt deze week voor het eerst met zijn initiatief naar buiten. Hij plaatste een advertentie in deze krant en verstuurde een aantal mailings. Op een vergadering van de Verenigde Reformatorische Ondernemers (VRO) zette hij het systeem uiteen. „Van diverse kanten is het leuk ontvangen. De reacties tot nu toe zijn positief”, zegt Eerland.

Over de omvang van de belangstelling kan hij nog niets zeggen. „Daarvoor is het nog te vroeg. Veel ondernemers zitten nog in de aftastfase. Het is bedoeling dat ze minstens een jaar meedoen. Daar moet je wel even over nadenken”.

Bakkers

Uitgeverij De Palmboom heeft een klein boekenfonds, waar onder andere de serie “Komt, luistert toe” onder valt. Daarnaast organiseert het bedrijf al jaren promotieacties voor winkeliers, met name voor “warme bakkers”. De Palmboom maakt voor deze ondernemers jaarlijks de “warme-bakkerkalender”. Ook bedenkt het bedrijf verkoopbevorderende acties, bijvoorbeeld zegeltjes sparen voor een eigen product, voor badhanddoeken, voor beren of voor mokken.

„De actie voor de reformatorische kring is hiervan een afgeleide. Bij de bajckers loopt het aardig. We dachten dat het mogelijk moet zijn om zoiets ook breder in de markt te zetten”.

Kopje koffie

Ondernemers die met De Palmboom in zee gaan, verstrekken hun klanten een zegeltje bij elke vijf gulden (tien gulden in supermarkten) die ze besteden. Die moeten op een Shopsspaarkaart worden geplakt. Elk zegeltje vertegenwoordigt vijf punten (Shops). Een volle kaart bevat vijftig zegels en heeft een waarde van 2,50 gulden. Consumenten kunnen daarvoor contant geld krijgen, ermee betalen in de winkel of het gebruiken voor een speciale actie. „We denken aan handdoeken of iets dergelijks. Ook zijn we bezig om een horecaondernemer in eigen kring te zoeken zodat mensen een kopje koffie of een etentje voor een deel met de spaarkaarten kunnen betalen”.

Volgens Eeriand is het spaarsysteem klaar voor gebruik. Hij hoopt dat zoveel mogelijk ondernemers eraan mee gaan doen, maar dat is geen voorwaarde voor de start. „Het gaat door, ook al zou er weinig belangstelling zijn. Het is ook niet nodig dat er in een regio veel winkeliers zijn die meedoen. In principe kan een ondernemer het ook in zijn eentje doen”.

Rol

Voor De Palmboom is de zegelactie een commerciële activiteit. Ondernemers die meedoen, betalen voor een rol zegels van 2500 stuks een bedrag van 206,25 gulden, waarvan ruim tachtig gulden bestemd is voor de onkosten voor zegels, spaarkaarten en reclame. Eerland verwacht dat deelname de ondernemers een omzetstijging van 5 procent zal opleveren. Hij heeft bovendien de onderlinge kortingsactie bedacht: deelnemende winkeliers geven elkaar jaarlijks een kortingsbon voor het doen van aankopen.

Van concurrentie met het enige maanden geleden gestarte Diakoniasysteem is volgens Eerland geen sprake. „Daarvan is het doel louter charitatief”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Zegeltjes sparen in reformatorische kring

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken