Bekijk het origineel

„Een kwartier luchten is voldoende”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Een kwartier luchten is voldoende”

Ventilatie verdrijft vochtproblemen, houtrot, schimmel en pissebedden

4 minuten leestijd

Veel huizen zijn te nat. Koken, douchen en het drogen van de was zorgen voor vochtige wolken in de woning. Een gemiddeld gezin produceert per dag zo’n twaalf liter waterdamp. Ventileren is de eerste oplossing.

Nederlanders gemiddeld veel tijd binnenshuis doorbrengen, is een gezond binnenmilieu van groot belang. Vooral kinderen, ouderen en mensen met bepaalde chronische aandoeningen zijn gevoelig voor een te hoge luchtvochtigheid. Door goed te ventileren worden vocht, koolzuurgas en afvalstoffen afgevoerd en komt er verse lucht (met zuurstof) binnen.

Vochtproblemen zijn volgens de brochure ”Leren ventileren” van Novem vaak te wijten aan een samenspel van bouwfouten en verkeerd ventilatiegedrag. Beslagen ramen tijdens het koken of na een drukbezochte verjaardag zijn normaal, maar als de condens niet na korte tijd verdwijnt, is de vochtigheid in huis te hoog.

Vochtplekken en -kringen zijn daarvan ook een signaal, evenals druipstrepen, een muffe lucht of zwarte schimmelplekken. Mensen kunnen daar last van krijgen, ze hebben het ook sneller koud en ze moeten aanzien hoe behang, verf of stucwerk loslaten, hout gaat rotten en samenrottende pissebedden binnenmarcheren.

Niewbouw

In een nieuwbouwwoning is het vochtgehalte vaak hoger dan in een ouder huis. Er kan wel tot 4000 liter bouwvocht aanwezig zijn, dat met extra stoken en ventileren moet verdampen.

Vocht kan ook vanuit de kruipruimte een huis ‘binnenstromen’. Meestal is dat het eerst merkbaar in de meterkast en onder het aanrecht, waar zich veel doorvoeropeningen vanuit de kruipruimte bevinden. Deze openingen kunnen met een busje pur-schuim dichtgespoten worden. Ventilatieroosters moeten echter openblijven.

Een huis kan ook een slecht ventilatiesysteem hebben, of een goed systeem dat verstopt zit. Regelmatig schoonmaken is geen overbodige luxe. In een niet-geïsoleerde woning-wordt veel vocht en vervuilde lucht afgevoerd via kieren langs het raamkozijn en openingen in de gevel. In een geïsoleerd huis is de natuurlijke ventilatie verdwenen. Bewust ventileren wordt daardoor belangrijk: ventilatie- en uitzetraampjes en klapramen moeten van tijd tot tijd eens open.

Over de tijdsduur daarvan zijn de meningen verdeeld. „Meestal is het dan voldoende om een raam een kwartier volledig open te zetten”, stelt de Novem-brochure. Volgens anderen is (naast de gewone ventilatie) een halfuur goed luchten voldoende (waarbij de verwarming maar beter even uitkan) en is de rest maar energieverlies. Elders wordt beweerd dat er langer geventileerd moet worden om de waterdamp en schimmels kwijt te raken.

Mechanisch

In huizen die na 1975 zijn gebouwd, zorgt mechanische luchtafvoer vaak voor de juiste ventilatie in keuken, badkamer en toilet. Dit systeem zuigt met een ventilator lucht weg uit de woning. In het begin van het kanalensysteem zijn ventielen ingebouwd, die zijn ingesteld op de juiste hoeveelheid af te voeren lucht. Om goed te werken, moet mechanische ventilatie constant in gebruik zijn en niet steeds uitgeschakeld worden, ’s Nachts en als er niemand in huis is, kan het systeem op de laagste stand gezet worden. Bij (en na) koken, douchen of het drogen van de was is de hoogste stand aan te bevelen. Regelmatig schoonmaken van de openingen en ventielen voorkomt verstoppingen.

Bij natuurlijke en mechanische ventilatie wordt lucht via klapraampjes aangevoerd. Bij gebalanceerde ventilatie gebeurt dat via een apart kanalensysteem. Bij normale ventilatie staat de schakelaar in de lage stand of middenstand en alleen voor extra ventilatie moet de hoogste stand opgezocht worden. Ramen kunnen dan dichtblijven.

Bij gebalanceerde ventilatie wordt er vaak naar gestreefd warmte terug te winnen. De warmte uit de af te voeren lucht wordt dan gebruikt om de verse lucht van buiten alvast iets op te warmen. Hiervoor zorgt de warmtewisselaar.

Geisers

Ventilatie is heel belangrijk als de keuken van een geiser voorzien is. Het gevaarlijkst zijn de open geisers, waarbij een afvoer van rookgassen ontbreekt. Zij halen de zuurstof uit de lucht in de keuken en blazen koolmonoxide terug. Daarom moet er bij dit systeem een opening in de gevel zijn die niet afsluitbaar is. Ook bij open geisers mét afvoer van rookgassen is die niet-afsluitbare opening nodig, om de toevoer van lucht te garanderen. Bij gesloten geisers is extra luchten meestal niet noodzakelijk.

Condenswater dat van enkel glas afloopt, komt vaak terecht in een gootje onder aan de ruit. Als de gaatjes daarin goed opengehouden worden, kan het water daardoor verdwijnen.

Bij gezondheidsproblemen (zoals luchtwegklachten en allergische reacties) kan de gezondheidsdienst GGD om advies worden gevraagd. Bij serieuze klachten wordt dan vaak thuis een onderzoek ingesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

„Een kwartier luchten is voldoende”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 mei 1997

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken