Bekijk het origineel

„Nog geen akkoord over Duits goud”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Nog geen akkoord over Duits goud”

Extra geld speelt geen rol voor EMU-deelname

2 minuten leestijd

ENTERLAKEN (RTR/AFP/ANP) - De president van de Bundesbank, Hans Tietmeyer, heeft vanmorgen tegengesproken dat er al een akkoord is over de omstreden opwaandering van de Duitse goud- en deviezenreserves, zoals minister van financiën Waigel gisteren verklaarde. „Er is geen formeel akkoord, maar we zijn er wel betrekkelijk dichtbij”.

Het hoog opgelopen conflict tussen de Duitse regering en de centrale bank leek gisteren te zijn opgelost tijdens overleg tussen Waigel en Tietmeyer. De minister van financiën sprak na afloop van „een goed compromis”, dat nog wel goedkeuring behoeft van het bestuur van de Bundesbank.

Waigel gaf geen bijzonderheden. Topfunctionarissen van regeringspartijen maakten echter duidelijk dat de minister heeft moeten accepteren dat opbrengsten van de opwaardering in elk geval niet meer dit jaar naar de staatskas zullen vloeien, maar pas vanaf 1998. Dat betekent dat Duitsland er niets aan heeft voor de kwalificatie voor de Economische en Monetaire Unie (EMU).

Verwarring

Tietmeyer zaaide gisteravond laat verwarring over de gemaakte afspraken na zijn aankomst op een monetaire conferentie in het Zwitserse Interlaken. „De discussies over de reserves lopen nog. We zullen in 1998 kijken of er elementen zijn die kunnen worden opgewaardeerd, maar dan gaat het niet over goud”. De Bundesbank is niet principieel tegen een opwaardering van de goudreserves, maar vindt dat die pas moet plaatsvinden bij de vorming van de EMU in 1999.

Vandaag zouden er mogelijk meer berichten naar buiten komen over wat er tijdens het overleg van Waigel en Tietmeyer precies is afgesproken. De minister van financiën zou een verklaring afleggen in de Bondsdag.

De opwaardering van de Duitse goudvoorraden zal overigens geen rol spelen bij de vraag of Duitsland voldoet aan de normen voor de Economische en Monetaire Unie. De te realiseren boekwinst zal namelijk pas in 1998 naar de staatskas vloeien. Waigel had al in 1997 geld willen zien om de Duitse kwalificatie voor de EMU te vergemakkelijken.

Grote verliezer

De Bundesbank is niet principieel tegen herwaardering van de goudvoorraad, maar wilde die pas laten plaatsvinden bij de vorming van de EMU in 1999 of in elk geval niet voor de selectie van de EMU-deelnemers in mei 1998. Ook de centrale bank heeft dus water bij de wijn gedaan. Maar in het compromis lijkt Waigel de grote verliezer te zijn.

De oorspronkelijke plannen van de minister van financiën oogstten niet alleen scherpe kritiek van de Bundesbank, economen en de Duitse oppositie, maar vielen ook verkeerd bij de regeringspartijen, waaronder zijn eigen Beierse CSU. Waigel, die in het verleden andere Europese landen de les las op het punt van financiële discipline, leek nu zelf zijn toevlucht te nemen tot kunstgrepen om de EMU te halen. Ook laadde hij de verdenking op zich het niet zo nauw te nemen met de onafhankelijkheid van de Bundesbank.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

„Nog geen akkoord over Duits goud”

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken