Bekijk het origineel

Geestelijke opwekking naar gereformeerd model

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geestelijke opwekking naar gereformeerd model

Daniël Rowlands centraal in eerste Lunterse lezing

3 minuten leestijd

LUNTEREN - „Wanneer ik ontmoedigd raak of erg vermoeid, ga ik altijd naar de achttiende eeuw terug. Ga naar de achttiende eeuw! Met andere woorden: lees de geschiedenissen van de grote bewegingen van de Geest die in die eeuw ondervonden werden”. Met deze woorden van dr. D. M Lloyd-Jones in gedachten nam ds. P. den Butter gisteravond zijn gehoor in de Lunterse dorpskerk mee naar het leven en werk van Daniël Rowlands.

Tijdens de eerste van de kerkhistorische lezingen die jaarlijks in de maand juni gehouden worden in de hervormde Dorpskerk te Lunteren, stond de Engelse predikant Daniel Rowlands centraal. Rowlands was van 1733 tot 1790 predikant in het dorp Llangeitho in het westen van Wales.

De christelijke gereformeerde predikant van Middelhamis vergeleek de situatie in het achttiende-eeuwse Wales op geestelijk en moreel gebied met de tijd die wij beleven. „Er zijn grote overeenkomsten met betrekking tot geesteloosheid en goddeloosheid. Daarom is het bemoedigend om te zien hoe God toentertijd, te midden van de geestelijke malaise, een krachtig werk deed en door middelvan de prediking van de ”apostel van Wales”, zoals Rowlands genoemd werd, een opwekking wilde geven. Wat God toen werkte, zou Hij weer kunnen doen. Laten we het gebed voor een opwekking vermenigvuldigen”.

Emoties

Ds. Den Butter schetste in grote trekken de levensloop van Rowlands. Deze was ongeveer vijftig jaar lang predikant op dezelfde plaats. Toen hij zijn werk begon, was hij een ongeestelijk mens. God bekeerde hem echter en dat bracht een radicale verandering in zijn prediking met zich mee. Deze anders gerichte prediking trok mensen aan en de kerkgebouwen waar Rowlands predikte, konden de menigten niet meer bevatten. Meermalen moest hij zijn toevlucht nemen tot prediking in de open lucht.

Aanvankelijk lag er na Rowlands bekering in zijn prediking een zwaar accent op de wet. Niettemin maakte de Heere er veelvuldig gebruik van. Toen de Engelse predikant zelf de Verlosser van zondaren leerde kennen, had dit tot gevolg dat hij in zijn prediking ook meer tot aanprijzing van Christus kwam. Meer dan eens maakte Rowlands het mee dat de Heilige Geest krachtig werkte en dat velen tot bekering en geloof in Christus kwamen. Dat ging vaak gepaard met allerlei emotionele taferelen. Rowlands was er echter nooit op uit die emoties bewust op te roepen. Hij maakte geen gebruik van allerlei technieken om de mensen in extase te brengen, maar hield zich op gereformeerde wijze uitsluitend aan de middelen die God heeft ingesteld, namelijk de prediking, het gebed en het lied.

Rijk Evangelie

Het feit dat hij ook buiten zijn eigen gemeente en zelfs wel in de open lucht preekte, was voor zijn bisschop aanleiding hem in 1763 de vergunning tot preken te ontnemen. Zo kwam Rowlands buiten de Engelse staatskerk te staan. Als een ”dissenter” heeft hij toen nog bijna dertig jaar lang zijn werk in Llangeitho voortgezet.

Na een tekening van de persoonlijkheid van van Rowlands, gaf ds. Den Butter enkele passages uit zijn prediking weer. „Daaruit blijkt dat het er Rowlands om te doen was de schatten van het Evangelie rijk uit te stallen en de troost van Gods genade aan te wijzen. Het geheim van de zegen van deze prediking ligt echter niet in de persoon en zelfs ook niet in de wijze van preken, maar in de vrijmacht van de soevereine God, Die Zijn Geest doet werken, waar en wanneer Hij wil”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Geestelijke opwekking naar gereformeerd model

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken