Bekijk het origineel

Pestepidemie lijkt over haar top heen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pestepidemie lijkt over haar top heen

Kwart varkensstapel afgemaakt

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De varkenspestepidemie lijkt volgens het ministerie van landbouw over haar hoogtepunt heen. Gisteren steeg het aantal uitbraken evenwel met zes bedrijven tot 277. Eén boerderij, in het Limburgse Oirlo, lag aan de rand van het pestgebied, waardoor het vervoersverbod aanzienlijk is uitgebreid. Inmiddels is bijna een kwart van de Nederlandse varkensstapel vernietigd.

De varkenspest lijkt volgens drs. C. van der Meijs, hoofd van de veterinaire dienst van het ministerie van landbouw, „op de top van het plateau” te zitten. Hij maakt dit op uit het feit dat het aantal uitbraken de laatste week minder snel stijgt. Hij baseert zich hierbij ook op het verloop van de ziekte bij eerdere uitbraken in Duitsland en België. Van der Meijs, die namens Nederland in het Permanent Veterinair Comité van de Europese Commissie zit, hoopt zelfs dat „de huidige epidemie al aan de rand van het plateau op weg naar beneden is”.

Dierenbescherming

Gisteren werd de besmettelijke ziekte vastgesteld op boerderijen in Heusden- Asten, Erp, Elsendorp (twee bedrijven), Erp en Oirlo. In totaal gaat het om 7025 varkens. Het bedrijf in Oirlo (2150 varkens) ligt buiten het huidige toezichtsgebied. Dat is een tegenvaller, omdat hieruit blijkt dat de pest toch nog steeds verder uitwaaiert. Om verdere verspreiding te voorkomen is het verboden binnen een straal van tien kilometer rond het bedrijf varkens te vervoeren.

Sinds het begin van de epidemie op 4 februari dit jaar heeft het ministerie al ruim drie miljoen beesten laten afmaken. Dat is bijna een kwart van de totale Nederlandse varkensstapel. Zo’n 477.000 dieren zijn afgemaakt omdat ze op een besmette boerderij stonden. Circa 210.000 beesten waren afkomstig van een “verdacht” bedrijf en verdwenen daarom via de elektrocutiewagen naar een destructiebedrijf. Daarnaast kocht het ministerie zo’n 2.480.000 beesten op omdat de stallen her en der overvol dreigen te raken. Ook die dieren zijn afgemaakt en vernietigd. In totaal waren er in Nederland zo’n veertien miljoen varkens.

De Dierenbescherming laakte gisteren de slechte planning van het afmaken van varkens. Zij eist dat wordt voorkomen dat levende dieren op zaterdag en zondag in de slachterij worden achtergelaten. Volgens de organisatie zijn vrijdag bij een slachterij in Boxtel 2800 varkens te veel aangevoerd, die vanwege gebrek aan destructiecapaciteit niet werden gedood. Personeel van de slachterij trof gisteren enkele honderden dode dieren aan. Anderen leefden nog, maar waren er bijzonder slecht aan toe. De Dierenbescherming trof in de middag 35 stervende dieren aan; 76 kadavers waren nog niet verwijderd.

Voor Baarle-Nassau en directe omgeving gelden met ingang van vandaag soepeler regels voor het vervoer van varkens. Sinds 9 april is in dit gebied geen geval van varkenspest meer geconstateerd. Daarnaast heeft minister Van Aartsen besloten het aantal gebieden te verruimen waar het vervoer van varkens van een bedrijf naar een mester mogelijk is. Ook de regeling zelf wordt versoepeld. Zo verdwijnt de buffer tussen de gebieden in West-Brabant en in Noordoost-Brabant. Daarin was slechts vervoer naar het slachthuis toegestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Pestepidemie lijkt over haar top heen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 juni 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken